Rebarbora – zelenina plná chuti
Rebarbora, rostlina s dlouhou a bohatou historií, se v posledních letech vrátila na výsluní jako oblíbená zelenina. Tato výjimečná rostlina je nejen výživná, ale také plná chuti a má mnoho zdravotních přínosů. Ve světě gastronomie se stala hvězdou díky svým využitím v různých receptech a originálním kombinacím. V dnešním článku vám představíme její prospěšné účinky, zajímavé přípravy a tipy na pěstování této skvělé zeleniny, ano vidíte správně– rebarbora je doopravdy zelenina, stejně jako třeba meloun. Těšit se můžete i na recept na jahodovo-rebarborový kokosový koláč.
Proč jíst rebarboru
Rebarbora není jenom lahodná, ale také se pyšní mnoha zdravotními výhodami. Obsahuje vitamíny A, C a K, vápník, draslík a vlákninu. Je také bohatá na antioxidanty a má protizánětlivé vlastnosti. Konzumace rebarbory může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění, podpořit trávení a posílit imunitní systém.
Pěstování rebarbory
Pokud máte zájem o pěstování rebarbory ve vaší vlastní zahradě, není to vůbec složité. Rebarbora je odolná a nenáročná rostlina, která prosperuje v mírném podnebí. Níže jsou uvedeny základní kroky, které vám pomohou začít:
Výběr správného místa: Zvolte slunné místo s dobrým odvodněním pro pěstování rebarbory. Zemina by měla být bohatá na živiny.
Sazenice nebo semena: Můžete si vybrat mezi sazenicemi rebarbory nebo semeny. Sazenice jsou snadnější způsob, jak začít, ale semena mají své kouzlo. Postupujte podle pokynů na obalu. Sazenice můžete získat v zahrádkářství nebo u lidí, kteří mají rebarboru již na zahradě.
Zálivka a hnojení: Udržujte půdu vlhkou, ale ne zamokřenou. Pravidelně hnojte půdu, abyste podpořili zdravý růst rostliny.
Řezání a sklizeň: Po dvou až třech letech můžete začít sklízet rebarboru. Řežte stonky blízko země a nezapomeňte ponechat několik pro další růst.
Rebarborovo-jahodový kokosový koláč
Časová náročnost: Příprava: 20 minut, chlazení: minimálně 4 hodiny, celkový čas: přibližně 4 hodiny 20 minut
Obtížnost přípravy: Snadná
Označení receptu: Veganský (bezlepkový)
Seznam surovin:
200 g (bezlepkových) sušenek
100 g kokosového oleje, rozpuštěného
400 ml kokosového mléka
2 lžíce agávového nektaru nebo jiného sladidla podle chuti
2 lžičky vanilkového extraktu
200 g rebarborových stonků, nakrájených na tenké plátky
200 g jahod nakrájených na plátky
1 lžíce citronové šťávy
- cukr na cukrový roztok na rebarboru
Čerstvé jahody (pro ozdobu)
Postup přípravy:
Rozemeleme sušenky v mixéru na jemné drobky.
V míse smícháme sušenky s rozpuštěným kokosovým olejem, dokud nevznikne vlhká směs. Tuto směs přeneseme do dortové formy o průměru 20 cm a vytvoříme z ní základ koláče.
V malém hrnci smícháme kokosové mléko, agáve nektar a vanilkový extrakt. Přivedeme k mírnému varu a vaříme as 5 minut za občasného míchání.
Hrnec sejmeme z tepelného zdroje a směs necháme vychladnout asi 10 minut.
Na připravený základ koláče rozprostřete nakrájené rebarborové plátky, které jsme předtím krátce (5 minut) svařili v slabém cukerném roztoku. Potom přidáme i jahody. Na to pak nalijeme kokosovou směs, tak aby ovoce zcela pokryla.
Zakryjeme koláč a vložíme ho do lednice na minimálně 4 hodiny nebo nejlépe přes noc, dokud koláč neztuhne.
Před podáváním ozdobíme koláč čerstvými jahodami a podáváme třeba s kávou.
Zajímavost: Rebarbora je zeleninová plodina s kyselou chutí, která je oblíbená zejména v období jara a začátku léta. Rebarbora je bohatá na vitamín C, vlákninu a další živiny. Mnoho lidí ji považuje za ovoce, ale ve skutečnosti se jedná o zeleninu. Rebarbora se často používá v dezertech, jako je například tento kokosový koláč, aby dodala příjemnou kyselou chuť a svěžest.
Loupání rebarbory: Rebarboru lze oloupat podobně jako ředkvičky. Odřízneme horní a dolní konec a pak jemně zatáhneme vnější vrstvu vláskovité slupky.
Svaření rebarbory v cukru: Rebarboru lze vařit v cukru, aby se zmírnila její kyselost a získala sladší chuť.
Jak na to?
Nakrájejte rebarboru na stejnoměrné kousky.
V hrnci přiveďte k varu vodu a přidejte cukr podle své chuti. Doporučené poměry jsou 1 šálek cukru na 4 šálky vody.
Přidejte nakrájenou rebarboru do vroucí vody a vařte ji po dobu 5-10 minut, dokud nezměkne, ale dejte pozor na to abyste ji nerozvařili. Doba vaření závisí na tloušťce rebarborových plátků, takže průběžně zkoušejte, zda je rebarbora dostatečně měkká.
Poté vyjměte vařenou rebarboru z cukrového sirupu a nechte ji vychladnout před použitím v receptu.
Vyvarujte se převaření: Rebarbora se vaří velmi rychle, takže buďte opatrní, abyste ji nepřevařili. Měla by být měkká, ale stále pevná, aby zachovala svou strukturu.
Skladování: Pokud rebarboru nechcete hned použít, můžete ji uchovat v chladničce ve vodě nebo ji zamrazit pro pozdější použití. Před skladováním ji osušte a uložte do vzduchotěsné nádoby nebo do mrazicího sáčku.
Mohlo by se hodit:
G&G Zamrazovací sáčky na 1l, 100ks
V rubrice Přísady na vaření a pečení najdete spoustu dalších chutných a kvalitních surovin na přípravu vašich oblíbených pokrmů.
Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty.