Vážení zákazníci, vzhledem ke zvýšenému počtu objednávek, může dojít k jejich doručení cca do týdne. Předem Vám moc děkujeme za pochopení a za Vaši přízeň.

Recepty na mrkvové dobroty

Mrkev je skvělou zeleninou, která není jen lahodnou součástí salátů, ale také může být hlavní hvězdou mnoha chutných pokrmů. Dnes si představíme čtyři výtečné recepty: 

mrkvový dort, polévku z pečené mrkve a mrkvový salát a mrkvové chipsy.

Mrkvový dort

Ingredience:

170 g Špaldové mouky

250 g třtinového cukru

250 g másla

250 g mrkve

200 g celých loupaných mandlí (lze použít i vlašské ořechy, možné přidat i rozinky)

5 vajec

1 kypřicího prášku do pečiva

2 lžíce pomerančové šťávy

1 lžička mleté skořice

1 lžička jedlé sody

0,5 lžičky mletého zázvoru

špetka mletého hřebíčku

špetka muškátového oříšku

špetka soli

Na krém:

100 g Mascarpone

200 g sýru typu Lučina

85 g moučkového cukru

2 ks limetky

Postup přípravy:

  1. Předehřejte troubu na 175°C a vymažte dortovou formu máslem a moukou.
  2. V míse smícháme cukr a máslo do hladka a postupně přidáváme žloutky z vajec. Z bílků si vyšleháme sníh.
  3. V samostatné misce smícháme suché ingredience: mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, skořici, hřebíček a muškátový oříšek. Přidáme i nasekané ořechy.
  4. Postupně přidáme do suché směsi i nastrouhanou mrkev a případně rozinky, máslo se žloutky a nakonec i sníh. Mícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
  5. Těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme asi 50 minut v troubě. 
  6. Můžeme si připravit krém – smíchejte sýr, mascarpone, cukru a šťávu z limetky.
  7. Nechte dort vychladnout, poté ho můžete ozdobit smetanovým sýrem nebo oblíbenou polevou.

 

Polévka z pečené mrkve

Ingredience:

 6 středně velkých mrkví, oloupaných a nakrájených na kolečka

1 cibule, nakrájená na kousky

2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na plátky

2 lžíce olivového oleje

Sůl a pepř podle chuti

4 šálky zeleninového vývaru

1/2 šálku smetany na vaření (volitelné)

Čerstvá petržel na ozdobu (volitelné)

 

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 200°C. Mrkve, cibuli a česnek dáme oloupané na plech, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.
  2. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30-35 minut, nebo dokud zelenina nezměkne a mírně zhnědne.
  3. Opečenou zeleninu přidáme do hrnce, přidáme zeleninový vývar a přivedeme k varu.

 

  1. Tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Pokud chceme krémovou polévku, přidáme smetanu a promícháme.
  2. Ohřejte polévku na mírném plameni, dokud není dostatečně horká k podávání.
  3. Servírujte s čerstvou petrželí a čerstvě mletým pepřem.

 

Mrkvový salát 

Ingredience na salát:

4 středně velké mrkve, oloupané a nastrouhané

1 jablko

2 lžíce medu

1 lžička citronové šťávy

Postup přípravy:

Ve velké misce smícháme nastrouhané mrkve, jablko a med. Ochutíme citronovou šťávou. Přidat můžete dle chuti rozinky, ořechy, ananas.

Necháme salát odpočinout asi 30 minut v lednici, aby se chutě propojily.

 

Mrkvové chipsy

Ingredience na chipsy:

4 středně velké mrkve, oloupané a nakrájené na tenčí plátky

2 lžíce olivového oleje

bylinková sůl a pepř podle chuti

 

Postup přípravy:

  1. Předehřejte troubu na 175°C.
  2. Plátky mrkve smícháme s olivovým olejem, solí a pepřem.
  3. Rozprostřeme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 15-20 minut, nebo dokud nebudou chipsy lehce zhnědlé a křupavé.
  4. Nechte je vychladnout a podávejte jako zdravou alternativu k bramborovým čipsům.



V naši rubrice Blog a recepty  najdete další recepty ale i spoustu jiných článků, například:
V hlavní roli jablka!

Podzim je tu!

Babí léto

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz