Recepty s tuňákem: Wrap a špagety
Je tu leden a mnoho lidí se snaží jíst zdravě, ať už za účelem detoxu po Vánocích nebo kvůli tomu, že se snaží zhubnout. My vám dnes přinášíme 2 recepty, které máte hotové raz dva, nepotřebujete na ně žádné extra suroviny a uvidíte, že si na nich pochutnáte.
Tuňákový wrap
Doba přípravy: 25 minut
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 244 kcal / 1022 kJ
Suroviny na 4 porce:
4 tortilly ( G&G celozrnné tortilové wrapy 370g G&G tortilové wrapy 370g)
2 mrkve
půl salátové okurky
polovina ledového salátu
asi 8 cherry rajčat
1 balení tuňáka v konzervě (G&G Filety z tuňáka ve vlastní šťávě 195g; Followfish tuňákové filety, ve vlastní šťávě, MSC, Fair Trade, 185 g)
1 lžička wasabi pasty
2 lžičky mléka
3 lžíce smetanového sýra
1 lžička pažitky
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 1022 kJ/ 244 kcal (*12 %); sacharidy 23 g (*9 %); bílkoviny 19 g (*38 %); tuky 7 g (*10 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Omyjeme mrkev a okurku, oloupeme je a nakrájíme je na jemné nudličky. Z ledového salátu odstraníme vnější listy, omyjeme ho, rozpůlíme, rozčtvrtíme a také nakrájíme na jemné proužky. Rajčata omyjeme, rozpůlíme a zbavíme stopky.
V případě potřeby scedíme tuňáka v cedníku. Wasabi pastu rozmixujeme spolu se smetanovým sýrem a mlékem do hladka.
Pažitku omyjeme a nakrájíme na jemné kroužky. Tortilly z obou stran ohřejte na grilovací pánvi na středně vysokou teplotu. Poté potřeme smetanovým krémem a navrch přidáme zbývající ingredience. Dochutíme solí a pepřem. Zabalíme a máme hotovo.
Věděli jste, že tuňák obsahuje zhruba 23 gramů bílkovin ve 100 gramové porci? Díky nízkému množství tuků (pouhých 0,6 g) si ho můžete bez výčitek dopřát i při dietě. Spolu s proteiny do sebe dostanete taky vitamíny A, B, a D, selen a zdraví prospěšné omega 3 nenasycené mastné kyseliny.
Špagety s tuňákem
Tuňákový wrap
Doba přípravy: 25 minut
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 814 kcal / 3408 kJ
Bez laktózy
Suroviny na 4 porce:
350 g špaget G&G Špagety originální 500g
1 šalotka
2 stroužky česneku
200 g cherry rajčat
250 g tuňáka (G&G Filety z tuňáka ve vlastní šťávě 195g; Followfish tuňákové filety, ve vlastní šťávě, MSC, Fair Trade, 185 g)
1 chemicky neošetřený pomeranč – šťáva a kůra z něj
2 lžíce medu G&G lesní med 500 g
2 lžíce balzamikového octa G&G Aceto balsamico di modena IGP 500 ml
špetka hrubozrnné soli
60 g piniových oříšků (G&G Piniové oříšky, přírodní 50 g)
1/2 svazku bazalky
50 g Pecorino sýra
6 lžic olivového oleje G&G Extra panenský olivový olej 750ml
špetka soli
špetka černého mletého pepře
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 1022 kJ/ 244 kcal (*12 %); sacharidy 23 g (*9 %); bílkoviny 19 g (*38 %); tuky 7 g (*10 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Špagety uvaříme v dostatečném množství lehce osolené vody podle návodu na obalu do al dente. Scedíme v cedníku a udržujeme v hrnci teplé zavřenou pokličkou.
Šalotku a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno. Cherry rajčata omyjeme a v případě potřeby odstraníme stopku. Scedíme tuňáka. Pomocí vidličky rozmačkáme na velikosti soust. Pomeranč omyjeme, rozpůlíme, nastrouháme s kůrou a vymačkáme.
Med zahřejeme v nepřilnavé pánvi na středně vysoké teplotě, dokud nezačne karamelizovat. Do pánve přidáme cherry rajčata, česnek a šalotku a dobře promícháme. Pokapeme balzamikovým octem a pomerančovou šťávou, znovu promícháme a posypeme hrubozrnnou solí.
Piniové oříšky opečeme v rozpálené pánvi bez přidání oleje do zlatova. Natrháme lístky bazalky, umyjeme je a osušíme je mezi dvěma listy kuchyňského papíru. Pomocí kráječe na sýr nakrájíme pecorino na tenké proužky. Pokud nemáme nůž na sýr, můžeme si pomoc škrabkou na zeleninu.
Smícháme špagety s olivovým olejem a pomerančovou kůrou. Jemně vmíchejte karamelizovaná rajčata, česnek, šalotku, pomerančový džus a filety tuňáka.
Špagety naaranžujeme na talíře do hnízd a ozdobíme opečenými piniovými oříšky, bazalkou a pecorinem. Posypeme špetkou soli a pepře a podáváme.
Velkou výhodou těstovin je to, že jsou připraveny velmi rychle a snadno. Některé chyby ale můžete udělat i při vaření těstovin, kterým se ale snadno vyhnete, pokud se budete řídit našimi tipy.
Bohužel je stále rozšířená domněnka, že těstoviny se musí po uvaření propláchnout studenou vodou. Studená voda pouze zajistí rychlejší vychladnutí těstovin. Škrob se navíc z těstovin smyje a lahodná omáčka už na nich pořádně nedrží.
Těstoviny vařením nabydou na objemu! Ujistěte se tedy, že jste vybrali dostatečně velký hrnec. Na 100 gramů těstovin lze orientačně spočítat asi jeden litr vody. Důležité je také nesolit vodu, dokud se nevaří, protože sůl zvyšuje bod varu vody. Počítejte asi se lžičkou soli na každých 100 gramů těstovin. Při slévání těstovin si nechte trochu vody stranou, voda z těstovin pomůže svázat omáčku a zabrání tomu, aby se těstoviny v hrnci slepily.
Vánoce jsou sice pryč, ale zima rozhodně ještě neřekla svoje poslední slovo. V našem POVÁNOČNÍM VÝPRODEJI můžete nakoupit například spoustu vánočních čajů , které ale i v lednu zahřejí:
Teekanne čaj s příchutí sladkého pečeného jablka 20 ks, 50 g
Teekanne čaj Zimní čas s příchutí vánočního cukroví 20 ks, 60 g
Cornwall zimní čaj s příchutí třešní a marcipánu 25 ks 68 g
A zahřeje vás nejen čaj…
Stettner Starobavorské svařené víno 1l
Proč si v lednu nedopřát i pár sladkostí? Z naši nabídky vybíráme:
Toffife Vánoční Bonboniera 125g
Edeka perníková srdíčka, preclíčky a hvězdičky v mléčné čokoládě 500g
G&G Dominové kostičky v mléčné čokoládě 250 g
Edeka Baumkuchenspitzen v mléčné čokoládě 130g
V naší rubrice Blog a recepty najdete spoustu zajímavých receptů a informací: