Rýžový nákyp

Rýžový nákyp je více než jen jednoduchý dezert - je to mistrovské dílo, které dokáže ohromit i ty nejnáročnější stolovníky. Tento klasický pokrm má svou vlastní kuchařskou disciplínu, která spojuje jemnost, nadýchanost a lahodnost v každém soustu.

Co dělá rýžový nákyp tak výjimečným?

Klíčem k dokonalému rýžovému nákypu je několik základních surovin a technik, které zaručují jeho jedinečnou konzistenci a chuť. 

Žloutky utřené s cukrem dodávají nákypu jemnost. Pečlivé šlehání vytváří hustou a světlou pěnu, která je základem pro nadýchaný dezert. Bílky ušlehané do tuhého sněhu pak přinášejí nadýchanost a lehkost, díky které je nákyp tak oblíbený.

Dalším klíčovým prvkem je pečení ve vodní lázni. Tento postup zabraňuje přehřátí a sražení vajec, což by vedlo k suchému a drobivému nákypu. Místo toho vznikne vláčný a jemný pokrm, který si zachová svou lahodnost.

  1. Použijte správnou rýži: Nejlepší je drobnozrnná, kulatozrnná rýže, která při vaření uvolňuje škrob a tvoří krémovou kaši.
  2. Pozornost věnujte šlehání vajec: Důkladně utřené žloutky s cukrem a pevný sníh z bílků jsou základem úspěchu.
  3. Pečte ve vodní lázni: Tento krok zaručí, že nákyp bude vláčný a jemný.

Recept

Ingredience:

- 150 g kulatozrnné rýže (1 hrnek)

- 500 ml mléka

- 2 velké špetky soli

- 60 g másla

- 5 vajíček

- 100 g cukru moučka

- ½ lžičky skořice

- asi 10 švestek nebo jiného ovoce dle chuti – meruňky, jahody, kompot

Postup:

  1. Příprava rýže:

   - Rýži propláchněte, vložte do jednoho litru vroucí osolené vody a povařte 5 minut. Mezitím ohřejte mléko k bodu varu.

   - Rýži slijte, vraťte do hrnce a zalijte mlékem. Osolte, zakryjte pokličkou a na mírně rozehřáté plotýnce vařte 10-15 minut, dokud rýže nezměkne a mléko se nevsákne. Občas promíchejte.

   - Do horké rýžové kaše vmíchejte ¾ másla a nechte zchladnout.

  1. Příprava trouby:

   - Předehřejte troubu na 170 °C a přiveďte k varu jeden a půl litru vody.

  1. Šlehání vajec:

   - Oddělte bílky od žloutků. Žloutky a polovinu cukru šlehejte do světlé pěny.

   - V jiné misce ušlehejte měkký sníh z bílků, postupně přidávejte zbývající cukr a šlehejte, dokud nevzniknou tuhé špičky.

  1. Míchání směsi:

   - Vychladlou rýžovou kaši smíchejte se žloutkovou pěnou a skořicí, nakonec opatrně vmíchejte sníh. 

   - Směs nalijte do vymazaného pekáčku, rozložte švestky, či jiné ovoce a navrch rozetřete zbývající sníh (pokud nějaký zbyl).

  1. Pečení:

   - Pekáček vložte do většího plechu, nalijte vroucí vodu, aby dosahovala asi 1 cm na výšku, a pečte 50 minut. 

   - Po vypnutí trouby pootevřete dvířka a nechte nákyp chladnout půl hodiny.  Pak teprve podávejte, anebo nechte vychladnout úplně a vychutnejte si ho studený. 

Rýžový nákyp je ideálním dezertem pro každou příležitost. Jeho jemnost, nadýchanost a bohatá chuť si získají srdce všech, kteří ho ochutnají. Vyzkoušejte tento tradiční recept a přesvědčte se sami, jak lahodný může být!

Grilovací sezóna už začala a zahrada je ideálním místem pro neformální setkání s rodinou a přáteli. U nás najdete spoustu tipů na grilování, které vám pomohou vytvořit nezapomenutelné zážitky. A navíc, abyste měli všechno, co potřebujete k dokonalému grilování, nabízíme široký výběr produktů, které se vám při grilování určitě budou hodit. 

GRILOVACÍ SEZÓNA

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz