Sezónní menu plné barev a chutí
Znáte to, máte vařit, ale nic vás nenapadá. Ale nebojte, kryjeme vám záda! Přinášíme vám sezonní menu, které hravě zvládnete a určitě si na něm pochutnáte. Přicházející léto nám nabízí širokou škálu čerstvé zeleniny a ovoce, a je to ideální čas pro využití sezónních surovin a připravení jídla plného svěžesti a chuti. V tomto článku vám přinášíme dva lahodné recepty, které vám pomohou využít přednosti této sezóny. Začněte osvěžující zeleninovou polévkou, ve které se spojují jarní chutě a lehkost, a pokračujte s lahodným kuřecím rizotem se špenátem, který nabízí harmonii chutí a zdravé ingredience. Tyto recepty vás zaručeně nadchnou a přinesou do vaší kuchyně nádech přicházejícího léta. Připravte se na explozi chutí a začněte vařit s námi!
Letní zeleninová polévka s čerstvými bylinkami
Časová náročnost: Příprava: 15 minut, vaření: 30 minut, celkový čas: 45 minut
Obtížnost přípravy: Snadná
Označení receptu: Veganský, bezlepkový
Suroviny na 4 porce:
1 cibule, nakrájená na drobné kousky
2 středně velké mrkve, na kolečka nakrájené
2 stonky celeru, nakrájené na plátky
1 žlutá paprika, nakrájená na kostičky
1 cuketa, nakrájená na kostičky
2 stroužky česneku, jemně nasekané
4 rajčata, nahrubo nakrájená
1 l zeleninového vývaru
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušeného tymiánu
Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Čerstvé bylinky (bazalka, petrželka nebo koriandr) na ozdobení
Postup přípravy:
Ve velkém hrnci rozehřejeme trochu oleje a osmahneme na něm cibuli, mrkev a celer, dokud nezměknou.
Přidáme papriku, cuketu a česnek a vaříme dalších 5 minut.
Přidáme nakrájená rajčata, sušený oregano, tymián, sůl a pepř. Směs promícháme a vaříme dalších 2 minuty.
Přilijeme zeleninový vývar a necháme polévku vařit na středním plameni asi 20 minut, dokud zelenina není měkká.
Ochutnáme a případně dosolíme nebo okořeníme podle našeho vkusu.
Polévku servírujeme do misek a ozdobíme čerstvými bylinkami (bazalkou, petrželkou nebo koriandrem).
Zajímavost: Tato polévka je skvělá způsobem, jak využít sezonní zeleninu a dodat svému tělu dávku vitamínů a minerálů. Můžete ji podávat jako lehký oběd nebo večeři. Pro zvýraznění chuti můžete do polévky přidat trochu citronové šťávy nebo nastrouhané citronové slupky.
Kuřecí rizoto se špenátem a sýrem
Časová náročnost: Příprava: 10 minut, vaření: 25 minut, celkový čas: 35 minut
Obtížnost přípravy: Střední
Suroviny na 4 porce:
2 kuřecí prsa (nebo jiného masa či sýra (cca 250g) nakrájené na kostičky
1 cibule, jemně nasekaná
2 stroužky česneku, jemně nasekané
200 g arborio rýže (rizotová rýže)
500 ml zeleninového vývaru
150 g čerstvého špenátu
50 g parmezánu (nebo jiného sýra)
2 lžíce olivového oleje
Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup přípravy:
Maso nakrájíme na kostičky. Případně je můžeme mírně osolit a opepřit. Pokud používáme sýr, nakrájíme ho na kostičky a dáme stranou.
Ve velké pánvi nebo hrnci zahřejeme olivový olej. Přidáme cibuli a česnek a osmahneme je dozlatova.
Přidáme kuřecí maso a smažíme ho, dokud není zprudka opečené.
Přidáme rýži a promícháme, aby se obalila olejem. Osmažíme rýži asi 1 minutu, dokud nezačne lehce hnědnout.
Postupně přilijeme zeleninový vývar, asi 1/2 šálku najednou, za stálého míchání. Přidáme další dávku vývaru, jakmile se předchozí vstřebá.
Vaříme rýži na mírném ohni, přičemž občas mícháme, až do doby, kdy je rýže al dente a většina vývaru je vstřebána (asi 20 minut).
Přidáme špenát a promícháme.
Ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem.
Před podáváním posypeme rizoto nastrouhaným parmezánem nebo jiným sýrem.
TIP: Maso lze nahradit také houbami.
Zajímavost: Rizoto je italské klasické jídlo, které se připravuje s rýží bohatou na škrob. Během vaření se škrob uvolňuje a vytváří krémovou texturu rizota. Je to výborný způsob, jak využít sezónní zeleninu a připravit lahodné a nasycující jídlo.
A na sladkou tečku se podíváme zas příště.
Mezitím si můžete zkrátit čekání čtením dalších článků na našem blogu.
Najdete tam ještě více inspirace a zajímavostí nejen o vaření a spoustu chutných receptů: