Špenátové knedlíky
Duben je tu a s ním spousta zeleně v kuchyni. Na zahradách se objevují první zelené výhonky, začíná sezóna medvědího česneku a zelené potraviny se objevují jak na pultech obchodů tak doma na stolech. Jednou z nejoblíbenějších surovin je špenát. Kdo by neznal Pepka námořníka, který měl právě díky špenátu nadlidskou sílu. Asi každý si na něj vzpomenu při přemlouvání člena rodiny, co se při zmínce o špenátu netváří zrovna dvakrát nadšeně. S naším receptem si špenát oblíbí i oni. Špenát by dozajista měl patřit do našeho jídelníčku díky jeho vysokému obsahu železa, kyseliny listové, vitamínu K a H. Špenát nám také dodává po zimě tolik potřebnou energii. Vyzkoušejte tento recept na výtečné špenátové knedlíky a uvidíte, že u vás doma všem zachutnají.
Doba přípravy: 75 minut
Obtížnost: Snadné
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
500 gramů čerstvého špenátu
2 šalotky
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
trochu soli
pepř
250 g špaldové mouky
2 vejce
3 housky
špetka muškátového oříšku
50 gramů parmazánu
2 lžíce strouhanky
4 lžíce másla
šalvěj
Výživové údaje:
Energetická hodnota 2609/ 623 kJ/ kcal (*31 %); sacharidy 81 g (*31 %); bílkoviny 24 g (*48 %); tuky 25 g (*36 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Špenát si umyjeme a natrháme na menší kousky. Dáme ho do hrnce s trochou vody a necháme ho na prudkém ohni trochu zavadnou. Poté jej nakrájíme nadrobno. Šalotku a česnek oloupeme, nakrájíme a otestujeme na pánvi s olivovým olejem dozlatova. K tomu poté přidáme nakrájený špenát, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek.
V míse si smícháme mouku se směsí špenátu, šalotky a česneku. Přidáme vejce a pořádně rukama propracujeme. Přidáme housky nakrájené na malé kostičky a také je zapracujeme. Hmota by neměla být moc lepivá a měla by jít snadno tvarovat, pokud se moc lepí přidáme buďto housky nebo trochu strouhanky. Ruce namočíme do vody a tvarujeme kulaté knedlíky. Ty vaříme v osolené vodě asi 10 minut.
Mezitím si na másle opražíme strouhanku, osolíme ji a smícháme s parmazánem. Knedlíky po uvaření opečeme na pánvi s máslem a čerstvou šalvějí. Po opečení je posypeme směsí strouhanky a parmazánu.
Pranostiky pro měsíc duben:
V tomto měsíci jest obyčejně mnoho silných větrů, nato hned sníh, déšť, kroupy, slunečnost a protože stále proměnitelné povětří, že se sotva v celém roku takové nalézá.
Ranní déšť a dubnový čas jest stejný.
Panská láska a dubnový sníh za mnoho nestojí.
Sníh dubnový jako mrva pohnojí.
Jak hluboko v dubnu namokne, tak hluboko v máji vyschne.
Na mokrý duben - suchý červen.
Teplé deště v dubnu, teplé dny v říjnu.
Nechť si duben sebelepší bývá, ovčákovi hůl přec jen se zasněžívá.
Mokrý duben - hojnost ovoce.
Je-li v dubnu krásně a povětří čisté, bude květen nepříjemný jistě.
Hodně-li v dubnu vítr duje, stodola se naplňuje.
Jasný měsíc v dubnu škodí květu stromů.
Když se ozve v dubnu hrom, chyť si kámen nebo strom.
Jak prvně zahřmí, fialka víc nevoní.
Duben časy mění a obdaří fiolů zemi.
V dubnu hrom - nebojí se mrazu strom.
Nezapomeňte, že v kategorii Velikonoce, už nyní můžete nakoupit spoustu sladkostí za skvělé ceny nejen pro koledníky, nenechávejte letos nákup až na poslední chvíli, Velikonoce jsou tady už za 2 týdny.