Svatomartinská nadívaná husa
11.listopad, den spojený se jménem Martin a hlavně také se Svatým Martinem z Tours, jež má přijet na bílém koni – symbolem prvního sněhu. Kolem jeho svátku se totiž většinou začal objevovat první sníh. Další legendy s ním spojené se vážou právě k husám – Jedna vypráví o tom, že husy tehdy Martina tak moc rušily při kázání, až je nechal za trest upéct. A druhý příběh tvrdí, že se Martin krátký čas ukrýval mezi husami, protože ze skromnosti nechtěl být jmenován biskupem. Ať tak či onak my se dnes podíváme na to, jak si připravit svatomartinskou pečenou husu s nádivkou, kterou můžete podávat například se zelím a ke které si můžete přichystat třeba láhev vína. S touto dobou je totiž také spojena ochutnávka prvního vína.
Doba přípravy: 4 a půl hodiny
Obtížnost: Snadné, ale časově náročné, avšak tady v tomto případě se opravdu vyplatí nikam nespěchat
Suroviny na 8 porcí:
Na omáčku:
300 g šalotky
300 g hub
2 lžíce rostlinného oleje
sůl, pepř
Na husu:
1 husa
200 g cibule
150 g mrkve
2 Tyčinky celeru
250 ml červeného vína
750 ml drůbežího vývaru
sůl, pepř
1 lžička kukuřičného škrobu
sůl, pepř
50 g másla
Na nádivku:
400 g bílého pečiva – housky, rohlíky, veka nebo toustový chléb, ideálně den staré
4 vejce
125 g cibule
80 g slaniny
2 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce majoránky
2 lžíce petrželky
sůl, pepř
Výživové údaje:
Energetická hodnota 5587 kJ/ 1335 kcal (*68%); sacharidy 34 g (*13%); bílkoviny 58 g (*115%); tuky 105 g (*150%):
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Pečivo nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Oloupeme si cibuli, kterou nakrájíme na jemno, stejně tak si nakrájíme slaninu.
Máme-li k husy i droby vezmeme játra, omyjeme je a poté je osušíme. Osušené játra nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi si rozehřejeme olej a opečeme na něm cibuli, poté přidáme slaninu. Nakonec přidáme husí játra a krátce orestujeme. Vmícháme bylinky a dochutíme solí a pepřem, následně vše promícháme a necháme asi 10 minut odpočinout. Mezitím si mícháme nakrájené pečivo s vejci. Poté smícháme pečivo se směsí a tím nám vznikne nádivka.
Troubu dáme předehřát na 200 stupňů. Husu očistíme a omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Necháme okapat. Husu zevnitř i z venku osolíme. Poté ji naplníme nádivkou a vložíme do pekáče. Zbylou nádivku můžete dát kolem husy.
Zeleninu na omáčku oloupeme nebo očistíme, nakrájíme nahrubo a vložíme do pekáče k huse. Husu potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté troubě 2,5 - 3 hodiny.
Asi po 30 minutách husu zalijeme červeným vínem a snížíme teplotu na 180 stupňů. Po dalších půl hodině husu zalijeme drůbežím vývarem. Během pečení husu poléváme výpekem. Máme-li ještě zbytek drobů – žaludek a srdce – po hodině a půl je dáme k huse do pekáčku.
Na omáčku oloupeme šalotku. Houby očistíme a rozpůlíme. Na pánvi rozehřejeme olej a na středním plameni opečeme šalotku. Po 10 minutách přidáme houby. Orestujeme a dochutíme solí a pepřem, odstavíme z tepelného zdroje. Výpek z husy scedíme a podle potřeby dolijeme trochou vývaru. Ve studené vodě rozmícháme kukuřičný škrob a omáčku jím zahustíme. Podle chuti znovu okořeníme. Do omáčky přidáme směs šalotky a hub.
Po upečení husu naporcujeme a podáváme spolu s nádivkou. Omáčku podáváme zvlášť. K huse se výtečně hodí zelí. Z naši nabídky vám doporučujeme G&G Jemné zelí ve vinném nálevu 520g nebo Edeka Gourmet lahůdkové červené zelí s jablky 400g. A nezapomeňte na víno!