Těstoviny – jak na ně: Díl 1.
Kdo by neměl rád těstoviny. Vezměte si takové špagety. Milují je všichni, celá rodina od dětí až po babičky. Oblíbené jsou i u studentů, protože jejich příprava je snadná i rychlá. Zvládnou ji třeba i starší děti. Tento původně italský pokrm bývá servírován třeba s kečupem, za což by vás sice Italové moc nepochválili, ale mnoho dětí vám právě špagety s kečupem označí za své oblíbené jídlo. Počet receptů na různé těstoviny je nespočet. My se dnes v dnešním dílů podíváme na základní informace o vaření těstovin a na dva jednoduché a přesto chutné recepty. Uvidíte, že tyto pokrmy si oblíbíte přinejmenším alespoň tak jako špagety s kečupem.
Jak správně uvařit těstoviny
Aby se těstoviny neslepily není potřeba olej ale dostatek vody! Na 100 g těstovin je nutné mít 1 litr vody. Chybu neuděláte ani větším hrncem, naopak čím více místa těstoviny mají, tím lépe. Nezapomeňte také vodu dostatečné osolit. Platí tu zlaté pravidlo, které si určitě zapamatujete 100 gramů těstovin – 10 gramů soli – 1 litr vody. Během vaříme nezapomeňte těstoviny občas promíchat. Předejdete tím jejich slepení. Během jejich vaření bychom měli také mít po ruce minutku a těstoviny vařit podle instrukcí na obale. Po jejich uvaření těstoviny nikdy neproplachujeme ale ihned scedíme, jinak hrozí jejich rozvaření. Lepivost těstovin není na škodu, naopak přispívá k lepšímu zachycení omáčky. Vodu z vaření nevylévejte všechnu a naopak klidně přiměřené množství přidejte do omáčky na těstoviny.
Vlastní tagliatelle
Máte-li doma strojek na těstoviny zkuste si přípravu vlastních! Nemusíte začínat hned se složitými tvary, ale zkuste tagliatelle. Ze tyto těstoviny neznáte? Jsou to v podstatě takové placaté špagety a proto je jejich příprava tak jednoduchá. Výborně chutnají například v receptech s pesty nebo třeba s lososem!
Doba přípravy: 45 minut.
Obtížnost: Snadné
Suroviny na 4 porce:
200 g mouky na těstoviny, ideálně semolinové, případně lze použít mouku hladkou nebo kombinaci těchto dvou mouk
3 vejce
40 ml olivového oleje
3 lžičky soli
Výživové údaje:
Energetická hodnota 1327 kJ/ 317 kcal (*16); sacharidy 33 g (*13 %); tuky 15 g (*21 %); bílkoviny 12 g (*24 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Na pracovní desku nasypeme mouku na hromádku a uděláme do ní důlek. Do důlku vyklepneme vajíčka a osolíme. Postupně zpracováváme na těsto, přidáváme olivový olej. Důkladně prohněteme a vytvarujeme kouli z těsta. Tu zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 20 minut odpočinout do lednice. Poté těsto vyndáme a znovu lehce prohněteme. Na pracovní desce, kterou jsme posypali moukou si vyválíme tenčí placky, které nakrájíme tak, aby se nám vešli do strojku na těstoviny, který nám následně pomůže je vyválet na tenko.
Poté pak také pomocí strojku nakrájíme na široké nudle, můžeme je nakrájet ale i ručně. Nakrájené těstoviny posypeme moukou aby se nám neslepily a smotáme je do hnízd. Těstoviny vaříme ve vroucí osolené vodě asi 3 minuty. Podáváme s omáčkou dle chuti.
Špagety carbonara
Špagety Carbonara patří k tomu nejtradičnějšímu, co italská těstovinová kuchyně nabízí, a jejich příprava je téměř tak snadná jako ta špaget s kečupem. A navzdory tradicím tak klidně můžete připravit i jiné druhy těstovin, třeba právě tagliatelle.
Doba přípravy: 30 minut
Obtížnost: Velmi snadné
Suroviny na 4 porce:
350 g špaget
100 g pancetty, slaniny, případně uzeného
150 g parmazánu
50 g másla
3 vejce
2 stroužky česneku
sůl
čerstvě mletý pepř
Výživové údaje:
Energetická hodnota 2634 kJ/ 634 kcal (*38%); sacharidy 80 g (*31 %); tuky 37 g (*53 %); bílkoviny 50 g (*100 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Do dostatečně velkého hrnce dáme vařit vodu. Mezitím si slaninu či uzené nakrájíme na malé kostičky. V mističce si připravíme vajíčko, které rozšleháme, osolíme a opepříme. Do vroucí vody nasypeme sůl a poté do ní dáme vařit špagety. Vaříme podle instrukcí na obale.
Na pánvi si na másle začneme opékat kostičky slaniny a poté přidáme stroužky česneku , které předtím rozmačkáme nožem. Opékáme dokud slanina nezezlátne. Česnek zhruba po 3 – 5 minutách vyndáme. Pánev udržujte na malém plameni a po uvaření těstovin je na ni přendáme. Necháme si stranou trochu vody ve které jsme těstoviny vařily. K vejcím v misce zamícháme část nastrouhaného parmazánu. Pánev s těstovinami odstavíme, přilijeme vajíčka a důkladně promícháme. Abychom omáčku zjemnily přidáme trochu vody, ve které jsme vařili těstoviny. Podáváme posypané zbylým sýrem. Ihned servírujeme.
V příštím díle se podíváme na to, jaké druhy těstovin máme, na zajímavosti o nich a navíc vám představíme další chutné recepty. Mezitím se můžete podívat do naši široké nabídky těstovin z Německa.