Těstoviny - jak na ně: Díl 2. - Druhy těstovin
Víte o tom, že existuje na 350 druhů těstoviny a ještě 2x více různých tvarů? Popsat je všechny by vydalo na pěkně silnou knihu, ale nebojte se. My se dnes podíváme pouze na ty nejznámější základní druhy a rozdělení. Těstoviny jsou oblíbenou přílohou k různým omáčkám či masům, tvoří dohromady s různými omáčkami i hlavní jídlo a také se dají zapékat, plnit ale také třeba použít do salátu či připravit na sladko. Možností je zkrátka spousta.
Krátké těstoviny
Z takzvaných krátkých druhů můžeme jmenovat například farfalle– motýlky, ty svým mašličkovým tvarem připomínají právě motýly. Dalším známým druhem jsou těstoviny fusilli – vrtulky. Tyto těstoviny ve tvaru vývrtky se původně dělali ručně namotáním na pletací jehlic. Existují i v mnoha barevných variantách – zelené obarvené špenátem nebo kopřivami a nebo třeba červené obarvené rajčatovým protlakem nebo řepou. Vhodné jsou na zapékání či k omáčkám.
G&G Vrtulky těstoviny z čerstvých vajec 500g
Duté těstoviny
Potom také máme duté těstoviny. Jasným zástupcem tohoto druhu těstovin jsou penne– šikmo řezané duté těstoviny, občas přezdívané jako sekané potrubí. Jejich povrch je hladký nebo vroubkovaný. Výborně chutnají s pesty a dají se i zapékat. Dalším zástupcem dutých těstovin jsou rigatoni – duté těstoviny avšak ne do špičky ale krájené rovně. Jsou také o dost větší než penne. Nejvíce se připravují na severu Itálie. Díky svému tvaru se hodí k masovým a zeleninovým omáčkám ale také na zapékání s omáčkou a sýrem. A zmiňujeme-li těstoviny duté nesmíme zapomenout na macaroni, buďto jsou konkrétní těstoviny podobné našim kolínkům nebo se tak obecně označují duté těstoviny.
Barilla Penne Rigate n.73, 500g
Edeka Italia Mezzi Rigatoni 500g
Dlouhé těstoviny
Další, avšak zcela jistě ne poslední, skupinou jsou těstoviny dlouhé. Mezi ně patří například spaghetti, či chcete-li špagety. Nejoblíbenější těstoviny vůbec. Tenké a dlouhé až 50 cm. Každý má určitě svůj oblíbený recept. Jejich placatou variantou jsou tagliatelle – dlouhé 6-10 mm široké pásky. Další placaté a dlouhé těstoviny jsou lasagne, nemyslíme tím název pokrmu, ale těstoviny jež jsou k jeho výrobě potřeba, řadí se mezi nejstarší druh pasty a zmínky o nich jsou už z 1. století! Jsou to široké ale tenké plátky těstovin jež se nejčastěji zapékají s masovou směsí a bešamelovou omáčkou a vzniká tím oblíbený pokrm lasagne.
Edeka Italia spaghetti N.5 500g
Piacelli Těstoviny lasagne, originální italské 500g
Plněné a ty ostatní
Z těchto druhů těstovin jmenujme ravioli – klasické italské těstoviny plněné masem, zeleninou či hub. Dva plátky těsta mezi nimi náplň a mají různé tvary – od čtverců, přes trojúhelníky až po kolečka. A také tortellini – plněné těstoviny prstencového tvaru. Plněny mohou být masem, šunkou, sýrem. A jaké jsou ty ostatní? Třeba kuskus. Ten se vyrábí ze semolinové mouky. Jeho velkou výhodou je, že se nemusí vařit– je instantní; stačí jej zalít horkou vodou a pár minut počkat. Dalšími druhy těstovin jsou těstoviny zavářkové, které se skvěle hodí do polévky. Opět je opravdu mnoho druhů, jasným zástupcem jsou však polévkové nudle.
G&G Ravioli v boloňské omáčce 800g
Edeka Tortellini Carne plněné taštičky se šunkou 250g
G&G Polévkové nudle z čerstvých vajec 500g
Složení těstovin a jejich trvanlivost
Už víme jaké druhy těstovin jsou, důležité je také jejich složení. Těstoviny se vyrábí s různými surovinami: Máme těstoviny vaječné a bezvaječné, poté také semolinové a celozrnné. Důležitá je použitá mouka, ta by měla být z tvrdozrnné pšenice - z té se vyrábí semolinová mouka. Velkou roli hraje také jestli jsou těstoviny sušené, čerstvé nebo plněné. Plněné těstoviny a těstoviny čerstvé jsou určené pro přímou spotřebu. Ty sušené vám vydrží i několik měsíců. Už jsme se také zmiňovali, že těstoviny mohou mít i rozlišnou barvu, ta nejen že lahodí oku, ale má i jiné nutriční přednosti. K barvení se využívají druhy zeleniny, ovoce ale tak koření. Těstoviny tak obsahují více minerálních látek a vitamínů. Těstoviny existují i bezlepkové takže si na své přijde opravdu každý. Pokud si těstoviny vyrábíte doma, je lepší udělat množství takové jež hned spotřebujete. Případné zbytky neuvařených těstovin uchovejte zabalené v lednici, pokud je plánujete použít déle než za 3 dny už je lepší je dát do mrazáku. V tomto případě dbejte na to, abyste je napřed lehce zmrazily odděleně od sebe a poté až sesypali dohromady. Těstoviny také můžete usušit a uchovávat ve skleněné dóze.
EDEKA Italia Tagliatelle Verdi špenátové těstoviny 500g
Edeka Italia Těstoviny Fusilli Tricolori 500g
Edeka Celozrnné těstoviny - kolínka 500g
Už víme jaké druhy těstovin máme a v předešlém díle jsme si řekli jak je vlastně správně uvařit. V příštím díle se spolu podíváme na základní omáčky k těstovinám a představíme si další chutné recepty.