Třešňový cheesecake
Po sezóně jahod pomalu ale jistě začíná sezóna třešní. Cheesecake se řadí k oblíbeným dezertům a nakyslá chuť třešní ho jen pozvedne. Uvidíte, že s naším receptem dosáhnete dokonalé balance sladkosti a kyselosti a tento dezert se hned stane hvězdou každé vaší oslavy či oblíbeným zákuskem ke kávě.
Doba přípravy: asi 100 minut, z toho asi 35 – 40 minut aktivní přípravy
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 534 kcal /2236 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
Na těsto:
150 g pšeničné hladké mouky
100 g mletých mandlí
70 gramů cukru
130 g studeného másla
1 vejce
Na náplň:
1 sklenice třešňového kompotu nebo čerstvé vypeckované třešně, asi jeden hrneček
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 bio citron
1 vanilkový lusk
5 vajec
100 g změklého másla
150 gramů cukru
1 Balení pudinkového prášku s příchutí vanilky
200 g přírodního smetanového sýra
500 g tvarohu
250 g mascarpone
Kromě toho:
tuk na vymazání formu + mouka na vysypání
moučkový cukr na pocukrování
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 2236 kJ/ 534 kcal (*27 %); sacharidy 36 g (*14 %); bílkoviny 15 g (*30 %); tuky 37 g (*53 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Mouku, mleté mandle, cukr a studené máslo smícháme pomocí hnětacího háku ručního mixéru na hladké těsto. Robota nechte těsto zpracovávat alespoň 5 minut. Poté z těsta vytvarujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a dáme asi na 30 minut do lednice.
Mezitím si připravte náplň. Třešně sceďte, šťávu si nechte. Smíchejte kukuřičný škrob se 3 lžícemi višňové šťávy, zbývající třešňovou šťávu přiveďte v hrnci k varu. Přidejte škrobovou směs a za stálého míchání přiveďte k varu. Nakonec přidejte třešně, přiklopte a nechte vychladnout. Pokud máte čerstvé třešně svařte je vypeckované s trochou vody a cukru. Vodu předtím smíchejte se škrobem a postupujeme obdobně jako s třešněmi z kompotu. Cukru dáme podle chuti, vody asi tak půl hrníčku.
Citron omyjeme a osušíme a nastrouháme kůru. Vymačkáme citronovou šťávu a dáme stranou. Vanilkový lusk podélně rozpůlíme a vydlabeme dužinu.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Smícháme měkké máslo a žloutky, přidáme citronovou kůru, vanilkovou dužinu, cukr a pudinkový prášek a to vše smícháme do hladka. Poté vmícháme smetanový sýr, tvaroh a mascarpone. Ručním mixérem ušleháme z bílků tuhý sníh a poté ho opatrně po částech zašleháme do krému s 1 lžící citronové šťávy.
Troubu předehřejte na 180 stupňů horní/spodní ohřev (horkovzdušná trouba na 160 stupňů). Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Na pomoučené pracovní ploše rozválíme křehké těsto a vyložíme jím formu. Základ několikrát propícháme vidličkou a obložíme třešněmi. Nalijeme tam krém a pečeme ve střední části trouby po dobu 50-60 minut. Pokud povrch v polovině doby pečení začne hnědnout, přikryjeme alobalem.
Cheesecake vyjmeme a necháme vychladnout. Pomocí nože uvolněte tvarohový koláč od okraje formy. Pokud chcete, poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
Grilovací sezóna už je díky krásnému počasí v plném proudu. Máte na ni všechno? Nechybí vám už něco? Nezoufejte, vše naleznete v naší kategorii Grilovací sezóna, kde najdete stovky skvělých produktů skladem! Ke správnému grilování patří i dobré pití, to najdete v kategorii Nápoje, je důležité dodržovat pitný režim!
Nezapomeňte také zkontrolovat omáčky k masu. Nedochází vám vaše oblíbená? Široký výběr omáček nejen ke grilovanému masu či zelenině, ale také například k těstovinám nebo salátům naleznete v kategorii Omáčky, kečupy a hořčice.
V rubrice Blog a recepty naleznete spoustu tipů, zajímavých informací ale také hlavně receptů nejen na gril. Nechte se inspirovat!