Vážení zákazníci, vzhledem ke zvýšenému počtu objednávek, může dojít k jejich doručení cca do týdne. Předem Vám moc děkujeme za pochopení a za Vaši přízeň.

Uspořádejte si spíž!

Jarní úklid už je většinou za námi. O jarním úklidu v kuchyni už jste se mohli dočíst v našem článku: Jarní úklid kuchyně. Záměrně jsme se v něm vyhnuli tématu úklid spíže, protože to většinou zabere celkem dost času a také místa. Ale uvidíte, že potom co si uděláte ve spíži pořádek budete mít lepší přehled o tom co, kde a kolik máte a díky tomu se vám bude i líp vařit.  O tom, jak na to, si přečtěte v našem dnešním článku. 

Vyprázdnění a kontrola

Jak už jsme naznačovali na začátku článku na úklid spíže potřebujete dostatek času\ ale i prostoru. Nestačí spíž jen přeskládat, důležité je úplně ji vyprázdnit. Skliďte si linku a kuchyňský stůl a vše ze spíže vyndejte. Odshora až dolů. Mate-li spíž tak velkou, že se vám to najednou ven celé nevejde rozdělte ji na polovinu. Zkontrolujte, zda-li potraviny ve spíži nejsou prošlé. Pokud jsou rozhodně se jich zbavte podle druhu. Zkontrolujte také věci co jsou načaté. Někdy se ve spíži objeví věci, které jsou načaté tak dlouho, že ani člověka nenapadne je zkontrolovat. I kečup má datum trvanlivosti, stejně jako všechny ostatní přílohové omáčky. Ideálně by se měl skladovat v lednici. Pokud něco nese známky plísně patří to do koše celé, nejen část s plísní. Pokud v sypkých potravinách naleznete stopy po pavučinkách okamžitě se jich zbavte, je to známka potravinových molů, kteří už do potravin nakladly svá vajíčka a tak je kontaminovaly. Dobře zkontrolujte i ostatní potraviny jako jsou bujony, čokoláda ale i müsli. Pokud možno tak potraviny rovnou třiďte podle druhu, usnadní vám to následné vytvoření systému. Vidíte-li už teď že některých potravin máte až zbytečně moc a nestihnete je spotřebovat, dejte je stranou a odneste je do potravinové banky či se rozdělte s příbuznými.

Umytí 

Poté co máte všechno ze spíže vyndané, věnujte ji potřebnou péči. Důkladně ji vymeťte i ze shora. Všechny poličky důkladně zkontrolujte nejen  z hlediska čistoty ale i z technické stránky, nechybí někde hřebíček či držák? Pečlivě vše omyjte podle druhu materiálu. Na pomoc si vezměte například: Sagrotan Univerzální čisticí ubrousky s vůní granátového jablka a limetky 60ks nebo zvolte Bris Premium vlhčené antibakteriální ubrousky 100 ks pro čistotu i dezinfekci. Dobře vám také poslouží voda s octem, poté jen stačí nechat povrch uschnout nebo jej vysušit pomocí dvouvrstvých kuchyňských utěrek PERFEX. Máte-li ve píži nějaké organizátory nezapomeňte umýt taky je.

Vytvoření systému

Dalším důležitým krokem je vytvoření funkčního a udržitelného systému. Nejčastěji se potraviny rozdělují na suché potraviny, konzervy a zavařeniny a sypké suroviny. Do první kategorie se řadí těstoviny, rýže či čočka, konzervy a zavařeniny není třeba dále popisovat a do sypkých surovin patří  mouka, cukr a sůl. Další doporučenou kategorií je třeba koření, věci na pečení ale také zelenina a spotřebiče. Do úrovně očí se vždy umísťují potraviny, které používáte nejčastěji, naopak nahoru ty, co potřebujete nejméně často. Do dolních polic zas patří třeba brambory nebo cibule, stejně jako konzervy a zavařeniny. Samozřejmostí by mělo být řazení potravin podle data spotřeby od nejbližšího data po nejvzdálenější. Zapomínat bychom neměli ani na rozdíl mezi výrazy “spotřebujte do” a “minimální trvanlivost do”. Výraz “spotřebujte” doporučuje spotřebovat potravinu do daného data. Zatímco minimální trvanlivost označuje doslova minimální trvanlivost, tzn. že ani po tomto datu se nemusíme bát potravinu zkonzumovat, pokud na ni nepozorujeme žádné známky zkažení. V ideálním případě bychom měli mít všechno na očích, řadíme proto dozadu vždy ta největší balení a před ně tzv. schodovou metodou ostatní menší produkty, tak aby bylo vše vidět alespoň trochu. I ve spíži platí: Sejde z očí, sejde z mysli!

Vytvoření seznamu

Pokud chcete mít opravdu přehled o tom, co máte ve spíži, je nutné vytvořit si seznam všech surovin, ideálně i s datem spotřeby. Lze jej vytvořit pomocí různých aplikací nebo na papír. Při organizaci můžete znovu použít staré dózy, sklenice či krabic. Například do umytých sklenic od kávy můžete nasypat těstoviny do polévky, pokud vám chybí kořenky můžete použít malé sklenice od jogurtů. Krabice můžete využít na lepší přehlednost potravin. Nezapomeňte si krabice, dózy i sklenice pořádně popsat, ideálně označit i datem spotřeby. 


V příštím článku se podíváme na to, co ve vaši spíži rozhodně nesmí chybět.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz