V hlavní roli avokádo
Podzim se pomalu ale jistě začíná hlásit o slovo. Počasí doteď připomínalo spíš babí léto a padlo hned několik teplotních rekordů avšak s listopadem přichází studená fronta. Přichází chladnější teploty, slunce zapadá brzy a venku je sychravo. To si může vybrat daň na naší náladě. Proto, abychom se vyhnuli únavě je důležité podpořit třeba činnost mozku. Třeba právě zařazením avokáda do našeho jídelníčku. To příznivě ovlivní jeho činnost. Obsahuje zdravý tuk, který podporuje tvorbu mozkových buněk. Nejen, že budete zdravější, ale ještě vám to bude víc pálit. Kromě toho je avokádo i bohatým zdrojem vitamínů C, E a K. Obsahuje také antioxidanty, které vám pomůžou zbavit tělo škodlivin. V našem článku vám dnes představíme 3 recepty s avokádem, k snídani si můžete připravit pečené avokádo s vajíčkem a k obědu nebo večeři špagety avokádo carbonara nebo těstovinový salát.
Pečené avokádo
Doba přípravy: 40 minut (aktivní pracovní doba asi 20 minut)
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 613 kcal / 2 567 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 2 porce:
Na pečené avokádo:
2 zralé avokáda
4 vejce
2 stroužky česneku
Chilli vločky sušené
pažitka
mořská sůl
pepř
citron/limetka
Pro doplnění:
1 keřík cherry rajčat
2 šalotky
2 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
2 plátky celozrnného chleba
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 613 kcal / 2 567 kJ (*31 %); sacharidy 36 g (*14 %); bílkoviny 27 g (*54 %); tuky 44 g (*63 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 225°C horní/spodní ohřev. Avokádo rozpůlíme, zbavíme pecky a polévkovou lžící opatrně vydlabeme tak, aby se do něj vešlo vajíčko, ale dužiny avokáda bylo stále dost. Poté bohatě potřete limetkovou nebo citronovou šťávou. Půlky avokáda vložte na plech
Stroužky česneku dáme prolisované do půlek avokáda a opatrně do půlek klepneme vajíčka. Poté omyjeme, osušíme a překrojíme napůl rajčata. Plech potřeme olejem a vložíme na něj rajčata řezy dolů, k nim přidáme nakrájenou šalotku. Pečeme 15-20 minut, poté osolíme opepříme, posypeme chilli vločkami a pažitkou. Rajčata také osolíme a opepříme. Podáváme s celozrnným chlebem.
Těstovinový salát s avokádem
Doba přípravy: 70 minut (aktivní pracovní doba asi 30 minut)
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 760 kcal / 3 182 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
Na bazalkový vinaigrette:
1 svazek bazalky
50 ml olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce bílého vinného octa
1 stroužek česneku
1 lžička soli
1/2 lžičky pepře
Na salát:
400 g těstoviny fusilli
4 malá červená řepa
1 žlutá paprika
1 avokádo
1 zelená cuketa
50 g čerstvého baby špenátu
100 g čerstvého kozího sýra
30 g dýňová semínka
4 lžíce olivového oleje
sůl
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 613 kcal / 2 567 kJ (*38 %); sacharidy 36 g (*14 %); bílkoviny 27 g (*54 %); tuky 44 g (*63 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Na vinaigrette dáme všechny ingredience do vysoké nádoby a tyčovým mixérem rozmixujeme najemno. Dochutíme solí a pepřem.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů horkovzduch. Červenou řepu oloupeme a rozčtvrtíme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pokapeme 2 lžícemi olivového oleje, posypeme 1/2 lžičkou soli a krátce promícháme. Poté pečeme v troubě 30–40 minut, dokud řepa nezměkne a dobře nezhnědne.
Cukety rozčtvrtíme, zbavíme semínek a nakrájíme na 3 cm dlouhé kousky. Kousky smícháme se 2 lžícemi olivového oleje a 1/2 lžičkou soli a po 20 minutách vložíme do trouby s řepou.
Na pánvi bez tuku pár minut opékáme dýňová semínka. Dáváme pozor aby se nepřipálili.
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Poté scedíme a dáme do velké mísy. Na ně rozdrobíme kozí sýr a dobře promícháme s 2-3 lžícemi vinaigrette.
Papriky nakrájíme na malé kousky a přidáme k těstovinám.
Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a nakrájíme na nudličky. Červenou řepu vyndáme z trouby a přidáme do mísy s těstovinami.
Poté přidáme baby špenát a zakápneme ještě pár lžícemi vinaigrette a dobře promícháme.
Salát rozdělíme na talíře a posypeme dýňovými semínky.
TIP: V naši kategorii Těstoviny naleznete spousty druhů kvalitních těstovin: Uvidíte, že si vybere opravdu každý!
Avokádo Carbonara
Doba přípravy: 30 minut
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 731 kcal / 3 061 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
500 g špaget
2 zralé avokáda a jedno tužší
150 g strouhaného parmazánu
1/2 citrónu
100 g pancetty
2 stroužky česneku
1/2 svazku petrželky
sůl
černý pepř
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 731 kcal / 3 061 kJ (*36 %); sacharidy 91 g (*35 %); bílkoviny 32 g (*64 %); tuky 29 g (*41 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Špagety uvaříme v dostatečném množství osolené vody podle návodu na obalu. Odebereme 200 ml vařící vody, těstoviny scedíme a necháme okapat.
Zatímco se těstoviny vaří, dáme dužinu 2 zralých avokád do mixéru, přidáme 100 g parmezánu, citronovou šťávu, špetku soli, trochu černého pepře a 100 ml vody z těstovin a rozmixujeme dohladka.
Pancettu nakrájíme na malé kousky, česnek na plátky. Petrželku nasekáme nadrobno.
Pancettu opékáme na pánvi středním ohni do křupava, poté přidáme česnek a pár minut restujeme, dokud se nezbarví do zlatova. Nyní přidáme špagety a opékáme další 2 minuty.
Avokádovou omáčkou nalijeme na těstoviny a dobře promícháme. Zředíme zbylou vodou z těstovin. Poté vmícháme petrželku. Dochutíme solí a pepřem.
Těstoviny na talíři posypeme parmazánem a nakrájíme k nim pár pátků tvrdého avokáda.
Navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete třeba
Polévky, které zatočí s vaším nachlazením
Pranostiky na první listopadový týden:
Listopadové hřmění pšenici ve zlato mění.
Když ještě v listopadu hřmívá, úrodný rok nato bývá.
Když krtek v listopadu ryje, budou na vánoce létat komáři.
Stromy-li v listopadu kvetou, sahá zima až k létu.