V hlavní roli jablka!
Duben je tu, některé odrůdy zimních jablek vydrží až do dubna. Je tedy nejvyšší čas zužitkovat poslední zbytky jablek ze sklepa. Nejsou už tak dobrá jako když je utrhnete ze stromu a proto se výborně hodí třeba na přípravu dezertů, kterým dodají šťavnatost. Dnes si můžete podle našich receptů připravit jablkovo-mangový koláč a jablečný chléb, bratra populárního banana bread. Uvidíte, že spojení manga a jablek vám připomene teplé letní dny a sluníčko a navíc si skvěle pochutnáte.
Jablečný chlebík
Doba přípravy: 2 a půl hodiny ( Aktivní pracovní doba tak 30 minut)
Obtížnost: Snadné
Veganský recept bez laktózy
Suroviny na 12 porcí:
600 g jablek
350 g špaldové hladké mouky
100 ml javorového sirupu
100 g vlašských ořechů
100 g pekanových ořechy
100 g sušených datlí
50 g sušených meruněk
50 g sušených fíků
1 balíček kypřícího prášku do pečiva
3 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
1 lusk kardamomu
½ lžičky skořice
Výživové údaje:
Energetická hodnota 1164/ 278 kJ/ kcal (*14 %); sacharidy 35 g (*13 %); bílkoviny 7 g (*14 %); tuky 10 g (*14 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Jablka omyjeme a zbavíme jádřinců, poté je nastrouháme struhadlem najemno. Sušené ovoce zbavíme případných pecek a nakrájíme nadrobno. Smícháme je s nastrouhanými jablky, přidáme kardamom, skořici, javorový sirup, citronovou šťávu a rum. Smícháme a necháme přikryté alespoň hodinu odpočinout při pokojové teplotě nebo to ideálně to můžeme nechat odležet i přes noc v lednici.
Mezitím si vypracujeme chlebové těsto. Celozrnnou špaldovou mouku smícháme s práškem do pečiva a ručním mixérem nebo pomocí kuchyňského robota a hnětacího háku vmícháme jablečnou směs. Obojí zpracujeme na vlhké těsto.
Formu na biskupský chlebíček si vymažeme tukem a vysypeme trochou mouky. Poté do ni nalijeme těsto a pečeme v troubě asi 50 minut a to v předehřáté troubě 175 °C horní/spodní ohřev. V závislosti na výkonu trouby zkusíme asi po 45 minutách špejlí těsto. Pokud je na špejli po vytáhnutí těsto pečeme ještě dalších 5– 8 minut.
Jablkovo-mangový koláč
Doba přípravy: 1 hodina a 40 minut
Obtížnost: Snadné
Vegetariánský recept
Suroviny na 20 porcí:
Na kynuté těsto:
500 g pšeničné hladké mouky
30 g čerstvého droždí
250 ml vlažného polotučného mléka
40 gramů másla
1 vejce
50 gramů cukru
špetka soli
Na těsto poté přijde:
400 g manga
400 g jablek
2 lžíce citronové šťávy
150 g krémové zakysané smetany
1 vejce
1 balíček vanilkového cukru
Na drobenku:
100 g pšeničné hladké mouky
50 g strouhaného kokosu
75 gramů másla
50 gramů cukru
- Máslo na vymazání plechu
Výživové údaje:
Energetická hodnota 1030/ 246 kJ/ kcal (*12 %); sacharidy 33 g (*13 %); bílkoviny 5g (*10 %); tuky 10 g (*14 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Začneme přípravou těsta. Do mísy si prosejeme mouku a do ní uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme trochu cukru, zaprášíme moukou a zalijeme trochou vlažného mléka. Mísu přikryjeme a necháme asi 10 minut odpočívat při pokojové teplotě dokud neuvidíme že nám kvasnice nabobtnaly. Poté co nám vzešel kvásek zapracujeme postupně zbylé suroviny na těsto. Ke kvásku přilijeme zbytek mléka, osolíme špetkou soli, přidáme vejce a rozpuštěné máslo. Na pomoc si můžeme vzít kuchyňského robota. Cílem je hladké těsto, které se odlepuje od stěn misky. Takto hladké těsto přikryjeme a necháme na teplém místě bez průvanu kynout doku přibližně nezdvojnásobí svůj objem, v závislosti teploty místnosti to zabere zhruba 45 minut.
Mezitím si můžeme připravit drobenku a ovoce, které pak přijde na těsto. Na drobenku smícháme mouku, kokos, změklé máslo a cukr. Tuto hmotu zpracováváme konečky prstů do té doby, než se začne drobit.
Mango zbavíme slupky a pecky. Dužinu poté nakrájíme na plátky široké asi centimetr. Jablka oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, ty zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky, pokapeme je citronovou šťávou aby nám nezhnědly.
Smetanu smícháme s vejcem a vanilkovým cukrem. Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů horní/spodní ohřev (horkovzdušná trouba na 160 stupňů).
Plech si vymažeme máslem a vysypeme moukou. Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválíme vykynuté těsto. To poté přemístíme na vymazaný plech, natřeme ho směsí zakysané smetany a vejce, na to poklademe plátky ovoce a posypeme drobenkou. Koláč necháme ještě 15 minut na teplém místě kynout.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů horní/spodní ohřev (horkovzdušná trouba na 160 stupňů) a pečeme cca 35-40 minut. Poté vyndáme z trouby, necháme vystydnout a vychutnáváme.
Velikonoce jsou tady už cobydup! Nezapomeňte připravit něco sladkého pro koledníky nebo pro své ratolesti. V naši velikonoční nabídce, naleznete spoustu sladkostí pro malé i velké koledníky.
Při přípravě velikonočních dobrot navíc také určitě oceníte naši nabídku přísad na vaření a pečení německé kvality! Protože jíst dobré a kvalitní potraviny se vždy vyplatí.