Vážení zákazníci, vzhledem ke zvýšenému počtu objednávek, může dojít k jejich doručení cca do týdne. Předem Vám moc děkujeme za pochopení a za Vaši přízeň.

Vánoční cukroví na poslední chvíli

Vánoce už klepají na dveře a vy ještě nemáte napečeno? To nevadí, vždyť to není jen o tom cukroví a nebo lze cukroví ještě v mnoha obchodech koupit. Pokud však chcete ještě na poslední chvíli doma něco “upéct” představíme vám dnes rychlé recepty na nepečení cukroví. To má hned několik výhod: tou hlavní je samozřejmě rychlá a nenáročná příprava, další výhoda je, že suroviny jsou většinou snadno k dostání a lze třeba zužitkovat i zbytky jiného cukroví. A také máte jistotu, že vám vydrží až do Štědrého dne! Představíme vám recept na vosí hnízda, kokosové kuličky a banánové jednohubky. Uvidíte, že po tomto cukroví se jen zapráší.

Vosí hnízda

Toto cukroví ve tvaru včelích úlů zná asi každý. Jeho příprava není moc obtížná a všichni toto cukroví milují. Jediné co budete kromě surovin potřebovat je formička. Už dávno neplatí, že se dělají formičky pouze ve tvaru včelích úlů, ale najdete třeba formičky ve tvaru vánočního stromečku nebo třeba sněhuláka.

Suroviny na cca 25 kousků:

150 g lineckých koleček nebo piškotů + 25 piškotů nebo koleček na přiklopení

50 g lískových ořechů

lžíce mléka

1 vaječný bílek (žloutek využijete do krému)

100 g moučkového cukru + cukr na vysypávání formiček

60 g másla

2 lžíce kakaa

Krém:

1 žloutek

60 g másla

lžíce rumu

50 g moučkového cukru

moučkový cukr 50 g

Postup:

V mixeru si rozmixujeme ořechy a piškoty. Mixer nezandáváme, ale přidáním zbylých surovin (cukr, kakao, změklé máslo, bílek a mléko) si v něm vytvoříme těsto. Je nutné pracovat s nejnižšími otáčkami. Poté, co se nám zdá těsto alespoň trochu spojené propracujeme ho ještě rukama. Naším cílem je hladké měkké těsto, když bude třeba můžeme přidat ještě mléko či víc piškotových drobků pokud je těsto řídké. Takto připravené těsto zabalíme do folie a dáme na hodinku odpočinout do lednice. Mezitím si připravíme krém. Změklé máslo si utřeme se žloutkem a cukrem a na konci přidáme rum. 

Teď přichází ta nejobtížnější část – plnění a hlavně vyklápění formiček. Je důležité mít těsto z lednice a formičky pokaždé vysypané moučkovým cukrem. Kousek těsta vždy dáme od formičky a vtlačíme ho tam za pomocí prstu nebo třeba vařečky. Střed těsta naplníme krémem a uzavřeme piškotem. Poté opatrně vyklopíme. Hotová hnízda uchováváme v chladu.


Banánové jednohubky 

Tento recept je nejen chutný, ale opravdu rychlý a jednoduchý. Stačí mít doma pár banánů a piškoty. Jednohubky potěší všechny a to nejen na Vánoce! Tento recept využijete třeba i při dětských oslavách nebo při blížících se oslavách nového roku.

Suroviny:

banány

piškoty

čokoláda 

párátka

Postup:

Banány nakrájíme na kolečka. Tyto banánové kolečka silné asi půl centimetru vložíme mezi rovné strany piškotů a propíchneme párátkem. Poté tento sendvič namočíme do rozpuštěné čokolády a necháme ztuhnout. Případně můžeme posypat strouhaným kokosem nebo cukrářskými posypkami dle libosti. Cukroví zkonzumujte do dvou dnů, ale většinou zmizí ještě rychleji.

Kokosové kuličky 

Tyto kuličky se řadí mezi vánoční klasiku a málokdo si bez nich dokáže Vánoce představit. Navíc kokos je velmi prospěšný zdraví –například posiluje paměť a činnost mozku a zvyšuje imunitu a určitě během svátků oceníte i jeho prospěšný vliv na hladinu cholesterolu a správného podílu cukru v krvi.

Suroviny:

1 kostka másla – 250 g

200 g strouhaného kokosu (+ na obalování)

400 g kondenzovaného mléka

loupané mandle

Postup:

Smícháme máslo, kondenzované mléko a kokos a mícháme dokud se nám nepodaří utvořit hutné těsto. Z tohoto těsta tvarujeme kuličky a do nich dáváme celou mandli. Potom kličky obalíme v kokosu a necháme v lednic ztuhnout. Ideální je pokud kuličky uděláte tajně nebo máte zamykací lednici mizí totiž závratnou rychlostí! 

 

Veškeré nepečené cukroví je většinou třeba uchovávat v chladu – balkon, lednice. Nemá rádo teplo, takže na talíř ho doplňujte postupně. Ale většinou se na talíři moc neohřeje protože je opravdu výborné a uvidíte že se po něm jen zapráší. Skladujte ho v chladné místnosti, na balkoně nebo v lednici. Zkonzumovat by se mělo do 3 dnů.

G&G Kokos, jemně strouhaný 200g

Edeka Mléčná čokoláda na vaření 200g 

Bensdorp Kakao prémiové kvality 125g

G&G Mandle - natur, neloupaná 200g

Dr.Oetker Aroma Rum 4ks, 4x2ml

To vše a ještě více pro vaše pečení najdete v naší rubrice surovin na vánoční pečení.  

A nezapomeňte, že o Vánocích jde především o čas strávený s rodinou a že Ježíšek se přece jen narodil v chlívku takže když nebudete mít všude utřený prach určitě se nic nestane.

Přejeme vám krásné a poklidné prožití vánočních svátků!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz