Vážení zákazníci, vzhledem ke zvýšenému počtu objednávek, může dojít k jejich doručení cca do týdne. Předem Vám moc děkujeme za pochopení a za Vaši přízeň.

Vánoční pečení: Jablečný závin

Vánočka i cukroví bezpochyby k Vánocům patří, mezi další sladké pokrmy, které se těší velké oblibě, řadíme třeba jablečný štrúdl. Je totiž třeba to cukroví něčím šťavnatějším proložit. Závin se dozajista řadí mezi celoročně připravované dezerty, které vždy sklidí úspěch, avšak ten vánoční má prostě svoje kouzlo. Jen si to představte – v televizi běží vánoční klasika, vy sedíte v křesle, upíjíte svařák a k tomu ujídáte šťavnatý a Vánocemi vonící štrúdl. Existuje mnoho receptů i mnoho variant a není se čemu divit, štrúdl se do našich kuchařek dostal již v 18. století. Najdeme ho v mnoha variantách jež se liší napříč jednotlivými zeměmi ale i dům od domu. Jedno však recepty na štrúdl mají společné – jejich příprava je poměrně rychlá, snadná a výsledný moučník všichni milují. Suroviny na něj většinou jsou snadno k dostání a nebo je máme doma. My si představíme recepty jak s listovým těstem tak i s těstem domácím. 

Těsta

Na tyto recepty můžeme použít listové těsto, které je k dostání téměř v každém obchodu. Na výběr máme z těst mražených ale i chlazených. Pokud chcete použít chlazené těsto, rozhodně ho nechte adaptovat se alespoň půl hodinky na pokojovou teplotu. Mražené těsto nechte rozmrznout. Nebo si připravte těsto podle následujícího receptu.

Na to budete potřebovat tyto suroviny:

350 g hladké mouky

125 ml teplé vody

2 polévkové lžíce másla

lžička octa nebo citronové šťávy

špetka soli

Postup přípravy:

Mouku prosejeme na vál, přidáme špetku soli a vytvoříme do ni důlek. Potom tam nalijeme vodu, ve které jsme rozšlehali vejce, rozpuštěné máslo a šťávu z citronu nebo ocet. Nejdříve těsto spojujeme za pomoci třeba vidličky a poté důkladně propracováváme rukama, do té doby dokud nezískáme hladké, lesklé a nelepivé těsto. Z těsta vytvoříme bochánek, který přiklopíme nahřátým kastrůlkem a necháme odpočinout asi 30 minut. Poté těsto rozválíme do požadovaného tvaru. 

Rozválené těsto podle svého výběru naplníme jednou z níže uvedených náplní. Poté, co rozválené těsto přeneseme na plech, naplníme náplní a srolujeme. Pokud se nám zdá, že jeden závin by byl zbytečně moc velký, klidně si můžeme těsto rozdělit na dva díly a udělat dva menší záviny. Na potření těsta budeme potřebovat jeden žloutek. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut do zlatova.

Jablečná náplň

1,5 kg nastrouhaných jablek

4 lžíce strouhanky nebo nadrobených piškotů

2 hrsti rumových rozinek

2 hrsti nasekaných vlašských ořechů

2 lžíce cukru smíchaného se skořicí 

Z nastrouhaných jablek slijeme přebytečnou vodu (tu můžeme klidně nalít do sklenice a vypít). Na těsto si nasypeme strouhanku nebo nadrobené piškoty. Jablka smícháme s ořechy, rozinkami, cukrem a skořicí. Máme-li jablka hodně kyselé můžeme přidat i více cukru. Poté směs jen nandáme na těsto a upečeme.

Jablečná náplň s krémem

K jablečné náplni, kterou jsme již zmiňovali si navíc připravíme

půl balíčku vanilkového pudinku

500 g tvarohu

1 vanilkový cukr

1 vejce

V podstatě postupujeme stejně jako v případě předchozí náplně. Navíc si ale připravíme krém – smícháme tvaroh s vanilkovým cukrem, pudinkem a vajíčkem. Vzniklý krém necháme odpočinout v lednici. Prvně na těsto naneseme krém a až poté jablečnou směs.

Strouhanku z této náplně můžeme vynechat, je ale důležité nastrouhaná jablka zbavit přebytečné šťávy.

Vánoční náplň

1,5 kg jablek

najemno nastrouhaný malý perník

půl kávové lžičky skořice na posypání

perníkové koření – badyán, hřebíček, skořice

2 lžíce cukru

1 hrst rumových rozinek

2 lžíce medu

2 hrsti nasekaných vlašských ořechů

V tomto případě nám strouhaný perník nahradí strouhanku a dodá potřebnou vánoční vůni. Jablka nám v tomto případě stačí nakrájet na kousky a rozmístit na těsto, které jsem posypali nastrouhaným perníkem. Jablka posypeme perníkovým kořením, cukrem, rozinkami a ořechy. Poté závin taky zalijeme medem. Uvedené množství surovin je pouze orientační, použijte množství jaké uznáte za vhodné – sto lidí sto chutí. 

Veškeré suroviny potřebné na vánoční pečení naleznete v naší nabídce  potřeb pro vánoční pečení. 

Jak už jsme zmínili na začátku článku k závinu se výtečně hodí nějaký teplý nápoj. V naši nabídce i určitě vyberete z naší široké nabídky kvalitní kávy a čajů.

Z naši nabídky zimních a vánočních nápojů doporučujeme:

Meßmer Wintertraum se skořicí a pomerančem 20ks, 40g

Meßmer zimní punč, ovocný čaj 20ks, 50g

Meßmer Lichtermagie s pečeným jablkem 20ks, 50g

Najdete u nás také vánoční svařák pro vás: Stettner Starobavorské svařené víno 1l 

a punč vaše děti: Stettner dětský punč 1l 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz