Vánoční pečení: Perníčky
Advent je tu a s ním obvykle přichází pečící šílenství. Všichni chvátají a pečou nespočet druhů cukroví. Adventní období by však mělo být časem klidu a pohody a tak pokud se vám nechce tak nepečte. Co není doma napečeno, to nemůže být snězeno. Pokud byste přeci jen chtěli něco upéct, zkuste klasiku – perníčky. O tich jsme psali již v našem článku Perníčky - vůně Vánoc. Dnes vám přinášíme recept na tuto tradiční vánoční pochoutku.
Doba přípravy: 75 minut + těsto ideálně nechat přes noc odležet
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 135 kcal / 565 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 40 kousků:
Na polevu:
500 gramů moučkového cukru
2 bílky
trochu citronové šťávy
potravinářské barvivo podle libosti, stejně tak různé posypky
Na těsto:
50 ml pomerančové šťávy
150 g třtinového cukru
100 g medu
150 g másla
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
300 g pšeničné hladké mouky
100 g žitné mouky
3 lžičky perníkového koření
1 lžička zázvorového prášku
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 135 kcal / 565 kJ (*7 %); sacharidy 23 g (*9 %); bílkoviny 1 g (*2 %); tuky 3 g (*4 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Pomerančovou šťávu, cukr a med přivedeme k varu. Sundáme ze sporáku a vmícháme máslo. Přidáme jedlou sodu a sůl, nalijeme do nádoby kuchyňského robota a necháme trochu zchladnout. Vmícháme mouku a koření. Těsto zabalíme do fólie a dáme přes noc do lednice.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů a vychladlé těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na tloušťku cca půl centimetru a z toho vykrajujeme tvary dle libosti . Případně do těsta propíchneme malé dírky na zavěšení. Vykrájené cukroví dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 8-10 minut. Poté necháme vychladnout.
Na polevu vymícháme moučkový cukr a bílek ručním mixérem do hladka. Pokud je poleva příliš hustá, přidáme trochu citronové šťávy a promícháme. Polevu obarvíme dle libosti a naneseme na perníčky. Můžeme dozdobit bonbony, lentilkami nebo jakýmkoliv jiným, jedlým zdobením. Necháme zaschnout.
Sušenky navrstvíme mezi pečicí papír a uložíme v uzavíratelných dózách na chladném místě.
Pečení našich perníčků je zábava pro malé i velké. U vykrajování i zdobení se určitě zabavíte všichni. Vaší fantazii se meze nekladou. Použijte bonbony nebo domácí polevu.
Tip: Aby perníčky neztvrdly, je vhodné přidat do dózy s perníčky kousek jablka, krajíc chleba nebo kůru z chemicky neošetřeného pomeranče. Aby se zabránilo růstu plísní, vyměňte surovinu vždy po 2 dnech.
Perníčky nejen skvěle chutnají, ale také krásně vypadají. Když je ozdobíte a zabalíte do folie máte hned vánoční, doma vyrobený dárek.
Pranostiky na přelom listopadu a prosince:
Když mráz na prvního prosince, vyschne nejedna studnice.
O sv. Františku Xaveru ledový vichr fičí od severu.
Ondřejův sníh zůstane ležet sto dní.
Když na svatého Ondřeje sněží, sníh dlouho poleží.
Na svatého Ondřeje se někdy člověk ohřeje.
Na svatého Ondřeje hoď dřívko na vodu: přeplyne-li, bude mokrý rok zůstane-li na povrchu tiše, bude suchý rok.
Svatý Ondřej tichý, nebude len lichý.
Ondřej mosty staví, Jiří je odplaví.
Nezapomeňte, že svatý Mikuláš už se blíží. Máte poslední šanci nakoupit svým ratolestem dobroty od balíčku. O tom, co by v balíčku nemělo chybět jsem psali už v článku: Vánoční tradice: Mikulášská nadílka a Svatý Mikuláš. V rubrice i Vánoce 2022 už nyní můžete nakoupit spoustu kvalitních dobrot. Najdete tam spoustu sladkostí pro děti do mikulášského balíčku, hotové balíčky či tradiční vánoční sladkosti nejen ke kávě.
Dnes už slovem perník označujeme i buchtu na plech. Na naše blogu můžete najít recept na Vláčný perník s jablky.
Pokud se vám nechte perníčky péct najdete je u nás na eshopu a to rovnou polevami nebo čokoládou – Perníky a perníčky nejen na Vánoce