Veganské chilli con carne
Od roku 2014 se pro mnohé zastánce zdravé výživy a zvířat stal leden důležitým měsícem. Prohlásili jej za Veganuary – spojením anglického názvu měsíce “January” a slova veganství – veganský leden. Stejně tak, jak je březen spojován s knihami jako měsíc knih, začíná se objevovat čím dál více lidí jež se snaží v lednu vyhnout jakýmkoliv živočišných produktů. Na rozdíl od vegetariánu totiž vegané nejedí ani mléčné výrobky(máslo, sýry) a vyhýbají se i třeba živočišným barvivům. Spíše než o styl tvorby jídelníčku se jedná o styl životní, který se nespojuje jen s jídlem ale také zasahuje do všech oblastí života – oblečení, kosmetika atd. Vyzkoušejte se živočišných produktů vzdát alespoň na chvíli i vy. Uvidíte, že i tyto recepty jsou vážně výtečné. My vám přinášíme recept na chutné veganské chilli, které stejně žádnou konkrétní podobu nemá. Proč ho tedy nezkusit ve veganské podobě?
Doba přípravy: 45 minut (Aktivní pracovní doba zhruba 25 minut)
Obtížnost: Snadné
Recept je bezlepkový, bez laktózy a samozřejmě v rámci Veganuary i veganský.
Suroviny na 4 porce:
550 g veganského sójového mletého masa
400 g červených fazolí
400 g černých fazolí
400 g bílých fazolí
400 g rajčat
150 g kukuřice
5 chilli papriček
3 stroužky česneku
1 cibule
3 lžíce řepkového oleje
3 lžíce rajského protlaku
1/2 lžičky mletého kmínu
1/2 lžičky skořice
špetka uzené soli
špetka pepře
špetka cukru
K podávání: Tortilly, veganská zakysaná smetana, koriandr, limetka
Výživové údaje:
Energetická hodnota 4769/ 1139 kJ/ kcal (*57%); sacharidy 142 g (*55%); bílkoviny 82 g (*164%); tuky 51 g (*73%)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Cibuli a česnek si oloupeme a nakrájíme. Dáme stranou a přidáme k tomu na kolečka nakrájené chilli papričky. Všechny fazole a kukuřici scedíme přes sítko. Ve vyšším hrnci rozehřejeme olej a orestujeme namletou sóju. Přidáme cibuli a česnek a necháme zarestovat. Po chvíli přidáme rajčatový protlak, který necháme osmahnout a trochu vše ještě podusíme. Přidáme kmín, skořici a dobře promícháme. Přidáme nakrájená rajčata z konzervy. Poté k tomu přidáme i scezené fazole a kukuřici a asi tak dvě třetiny nakrájených chilli papriček a zalijeme to 400 ml vody. Dochutíme solí, pepřem a cukrem a dusíme zhruba 20 minut.
Chilli podáváme s veganskou verzí zakysané smetany, tortillovými chipsy a nebo si můžeme připravit třeba i domácí tortilly podle našeho receptu, které jsou také veganské! Posypeme koriandrem a přidáme kousek limetky. Na vrch také dáme zbytek nakrájených chilli papriček. Hezky se také doplňuje s chutí avokáda a jako přílohu lze použít rýži. Představivosti se meze nekladou a a v kuchyni to platí dvojnásob.
Více chutných receptů a zajímavých tipů nejen do domácnosti najdete v naši rubrice Blog a recepty.
Pokud byste rádi vyzkoušeli i další veganské recept vyzkoušejte třeba recept výborné plněné papriky, které jsou místo masa plněné uzeným tofu podávané třeba s pečeným bramborem.
Za vyzkoušení stojí také dýňová hokaido polévka, kde stačí jen nahradit či vynechat zakysanou smetanu a veganská verze je hotová.
A pokud byste přeci jen raději klasickou verzi chilli con carne v naší nabídce najdete hned několik možností:
Maggi Idee Chili con Carne pro 2 porce 33 g, chutný základ kam stačí přidat fazole a maso.
Edeka Chili con Carne 500 g výtečné fazole kam stačí přidat maso
nebo
G&G CHILI CON CANE s vepřovým masem 800G, které stačí už jen ohřát.