Velikonoční beránek
Velikonoční období přináší spoustu tradic a jednou z nich je i pečení velikonočního beránka. S naším receptem to určitě zvládne každý. Upečte si beránka, který se stane skvělým doplňkem vašeho velikonočního stolu. S jeho zlatavě vypečeným povrchem a ozdobou ze šlehačky si můžete dopřát třeba na velikonoční snídani.
Velikonoční beránek, má své kořeny v Novém zákoně, kde byl Ježíš označen jako Agnus Dei, tedy Boží beránek. Tento symbolický obrázek vedl k tradici pečení beránka na Velikonoce. Zpočátku bylo typické konzumovat skutečné maso z beránka, ale později se tradice přesunula k pečení dortů. V tomto receptu používáme klasické suroviny a zdobíme beránka šlehačkou a vanilkovým cukrem.
Doba přípravy: 45 minut
Aktivní pracovní doba: 20 minut
Obtížnost: Snadné
Vegetariánský recept
Suroviny:
Na dekoraci:
400 ml šlehačky
2 balení ztužovače šlehačky
2 balení vanilkového cukru
Na těsto:
špetka soli
2 vejce
125 g másla
110 g moučkového cukru (Südzucker cukr moučka 250g)
Citronová kůra z 1/2 nechemicky ošetřeného citronu (nebo RUF Aroma citronové kůry 20g)
100 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
60 g mletých mandlí (G&G Mandle - blanžírovaná, mletá 100g)
2 balení vanilkového cukru
TIP: Pro veganskou variantu beránka můžete použít rostlinné tuky místo másla, polevu ze šlehačky nahradit polevou z veganské čokolády nebo jen cukru. Vajíčka můžete nahradit třeba banánem, vždy se řiďte svou zkušeností s náhražkami.
Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si formu na beránka– vytřeme ji sádlem nebo máslem a vysypeme hruboou moukou.
Oddělíme si žloutky a bílky. Z bílků ušleháme spolu s dvě lžícemi z odměřeného množství cukru hustý sníh. Ze zbylého cukru, žloutků a másla utřeme hustou pěnu. Přidáme citronovou kůru, vanilkový cukr, špetku soli a vmícháme směs z mouky, prášku do pečiva a mletých mandlí. Nakonec přidáme ušlehaný sníh z bílků a hezky promícháme.
Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme na nejnižším roštu trouby po dobu 30 minut. Můžeme vyzkoušet špejlí. Každá trouba peče jinak. Poté vyndáme formu z trouby, zabalíme ji do vlhkého hadříku a necháme 10 minut vychladnout. Beránka opatrně vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce, potom zdobíme jak chceme, Můžeme vyšlehat smetanu a vanilkovým cukrem a ztužovačem, nebo třeba potřít čokoládou.
Tip na dekoraci beránka:
- Kožíšek: Použijte moučkový vanilkový cukr nebo čokoládovou polevu k vytvoření kožíšku pro vašeho beránka.
- Oči: Vytvořte oči pomocí květů hřebíčku nebo plátků mandlí.
- Mašle: Nezapomeňte na parádní mašli kolem krku vašeho beránka.
- Dekorace: Okolo beránka můžete umístit kraslice nebo jedlé květy pro další efekt
Tip na výběr formy na beránka:
- Materiál: Vyberte si formu vyrobenou z materiálů, které dobře vedou teplo, jako jsou kamenina, plech, keramika nebo sklo.
- Stabilita: Při nákupu si ověřte, zda je forma stabilní, když ji položíte čumáčkem dolů.
- Praktičnost: Vyzkoušejte, zda formu pohodlně udržíte jednou rukou při vyndavání z trouby nebo vyklápění těsta.
- Dvoudílné formy: Praktičtější jsou dvoudílné formy, do kterých se těsto lépe tvaruje, a beránek tak má i vytvarovaná záda.
Tip jak správně vyklopit celého beránka z formy:
- Základem je formu důkladně vymazat, a to nejlépe lehce ztuhlým máslem. Dejte si záležet zejména na rizikových záhybech nosu a uší.
- Poté formu vysypte zásadně hrubou moukou, případně strouhankou, kokosem či mletými ořechy.
- Formu na velikonočního beránka neplňte až po okraj, těsto nalijte do tří čtvrtin objemu.
- Beránka pečte vždy v perfektně vyhřáté troubě pozvolna na 150 – 180 stupňů. Dbejte na to, aby při pečení nevznikla krusta a beránka jste nepřepekli. Před koncem pečení proto zapíchněte špejli do těsta. Beránek je hotový, pokud na špejli neulpí těsto.
- Upečený beránek by měl být pružný. Po dotyku by neměl zůstat výrazný důlek.
- Poté vyndejte formu z trouby a nechte několik minut vychladnout. Zhruba 3 minuty by měl být ten správný čas, kdy se forma odtáhne a beránek půjde pohodlně vyklopit.
- Beránka nejprve vyklopte naležato na talíř. Několik minut jej nechte ještě vychladnout, čímž se zpevní. Až po několika minutách jej opatrně postavte.
Velikonoce jsou tady už za necelý měsíc a my jsme připraveni. Už dnes u nás najdete spoustu velikonočních dobrot nejen pro koledníky: VELIKONOCE 2024
Více inspirace a receptů najdete v naši rubrice Blog a recepty