Velikonoční holandský chléb
Velikonoce se blíží stejně jako jaro. Dny se pomalu ale jistě prodlužují a přibývá slunečných dnů. S blížícím se dubnem přichází i turistická sezóna. Postupně se otevírají kulturní památky a začínají výlety. Upečte si tento sladký holandský chléb ke kávě a nebo třeba právě jako svačinu na jarní výlet. Jedná se o kombinaci našeho mazance a vánoční štoly. Uvidíte, že vám zachutná a jeho příprava se určitě vyplatí.
Doba přípravy: 2 hodiny 15 minut, aktivní pracovní doba přibližně hodina
Obtížnost: Snadné
Suroviny na 16 porcí:
500 g pšeničné hladké mouky
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
200 ml polotučného mléka
100 gramů másla
50 gramů cukru
1 vejce
1 chemicky neošetřený citron (kůra z něj)
půl lžičky soli
100 g rozinek sultánek
50 g citronové kůry
50 g pomerančové kůry
- trochu moučkového cukru na posypání
Výživové údaje:
Energetická hodnota 934/ 223 kJ/ kcal (*11 %); sacharidy 36 g (*14 %); bílkoviny 5 g (*10 %); tuky 7 g (*10 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Do mísy prosejeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalejeme polovinou vlažného mléka. Necháme pár minut vzejít kvásek. Poté přilijeme zbytek mléka a od okraje vmícháme mouku. Poprášíme moukou a přikryjeme čistou utěrkou, necháme na teplém místě kynout, dokud neuvidíme popraskaný povrch.
Rozpustíme si máslo, smícháme ho s cukrem a nastrouháme si kůru z chemicky neošetřeného citronu. Přidáme ji k cukru a máslu a přidáme sůl a vejce. To vše smícháme a přidáme k základu těsta. Dáme se do hnětení. Na pomoc si vezmeme kuchyňského robota a necháme vše promíchat, mícháme dokud nemáme hladké a lesklé těsto. Nakonec vmícháme rozinky a pomerančovou a citronovou kůru.
Mísu opět přikryjeme utěrkou a necháme těsto kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem. To zabere přibližně 40 minut.
Připravíme si kulatou dortovou formu. Troubu dáme předehřát na 180 stupňů na horní a spodní ohřev nebo na horkovzduch na 160 stupňů. Těsto krátce prohněteme a poté vtlačíme do dortové formy. Necháme v ní ještě 20 minut kynout.
Poté vložíme do trouby a pečeme asi 50 minut. Těsto můžeme zkusit zapíchnutím špejle. Po uplynutí 50 minut formu vyndáme a chléb v ní necháme ještě 10 minut odpočinout. Poté ho vyndáme a necháme na mřížce vychladnout. Před podáváním posypeme vrstvou moučkového cukru.
Nezapomeňte, že v kategorii Velikonoce, už nyní můžete nakoupit spoustu sladkostí za skvělé ceny nejen pro koledníky, nenechávejte letos nákup až na poslední chvíli.