Velikonoční pečení: tradiční sladkosti pro jarní svátky

Velikonoce jsou nejen obdobím tradičních zvyků a oslav jara, ale také skvělou příležitostí k pečení sladkých dobrot. Tradiční české velikonoční pečivo, jako je mazanec či beránek, má dlouhou historii, ale stále častěji se setkáváme i s moderními recepty, které využívají sezónní suroviny a nabízejí lehčí alternativy k oblíbeným klasikám. V dnešním článku se podíváme na ty nejznámější klasické velikonoční sladkosti. 

Mazanec – voňavý symbol Velikonoc

Mazanec je tradiční české pečivo, které se peče hlavně na Velikonoce. Na první pohled připomíná sladký bochník chleba, ale jakmile ho ochutnáte, poznáte, že jde o jemné a nadýchané těsto, plné rozinek a často i mandlí. Je mírně nasládlý a krásně voní po vanilce a citronové kůře.

Tento velikonoční bochánek má dlouhou historii. Už ve středověku ho pekli naši předci jako slavnostní pokrm na Bílou sobotu, kdy končil půst. Býval symbolem nového začátku, hojnosti a radosti z přicházejícího jara. V některých rodinách se pekl mazanec i ve více kusech – jeden pro hospodáře, jeden pro čeledína, jeden pro chudé...

Typický mazanec se na povrchu nařízne do kříže – nejen kvůli estetice, ale i jako požehnání domu a rodiny. Posype se plátky mandlí a po upečení krásně zezlátne. Nejlepší je čerstvý, namazat ho máslem a dát si ho třeba k velikonoční snídani nebo s hrnkem kakaa.

Regionální zajímavosti 

Mazanec má v různých částech Česka své varianty. Někde se do těsta přidává tvaroh nebo kousky kandovaného ovoce. Jinde se peče z bohatšího těsta podobného vánočce – často z něj zkrátka bývá taková „jarní sestra vánočky“.

Na Moravě se někdy místo mandlí používají ořechy, nebo se bochánek posype cukrem s mletou skořicí. A v některých oblastech se peče mazanec na plechu jako plochý koláč, podobně jako jidáše, ale ve větším formátu.

Tip: Mazanec krásně provoní celý dům a hodí se i jako malý velikonoční dárek – zabalte ho do papíru, přidejte mašličku a máte milou pozornost třeba pro sousedy nebo prarodiče. A pokud vám zůstane suchý kousek, nevyhazujte ho – skvěle se hodí třeba do žemlovky!

Recept na tradiční mazanec:

Příprava: cca 30 minut + kynutí a pečení
Porce: 1 velký mazanec (nebo 2 menší)

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky

  • 100 g cukru

  • 100 g změklého másla

  • 250 ml vlažného mléka

  • 30–40 g droždí (nebo 1 sáček sušeného)

  • 2 žloutky

  • špetka soli

  • nastrouhaná citronová kůra

  • vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu

  • hrst rozinek (namočených předem v rumu nebo teplé vodě)

  • plátky mandlí na posypání

  • vejce na potření

Postup:

  1. Nejprve si připravte kvásek: do části vlažného mléka přidejte trochu cukru a droždí, promíchejte a nechte asi 10–15 minut vzejít.

  2. Do mísy nasypte mouku, přidejte cukr, sůl, citronovou kůru, vanilku, žloutky, máslo, rozinky a kvásek. Pomalu přilévejte zbylé mléko a vypracujte hladké těsto.

  3. Těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.

  4. Po vykynutí těsto vytvarujte do bochánku (nebo dvou menších), položte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě 20–30 minut kynout.

  5. Na povrchu nařízněte do kříže, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi.

  6. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 35–45 minut, podle velikosti mazance. Pokud by příliš rychle hnědl, přikryjte ho alobalem.

Velikonoční beránek: symbol jara a tradice na talíři

Velikonoční beránek je jedním z nejznámějších symbolů Velikonoc. Nejen jako figura na stole, ale i jako sladký moučník, který zdobí sváteční tabuli v mnoha českých domácnostech. Jeho původ sahá až do doby, kdy byl skutečný beránek součástí velikonoční hostiny jako připomínka oběti a nového začátku. Dnes už se místo masa peče sladký piškotový, tvarohový nebo třený beránek, který potěší malé i velké.

Tvar beránka není náhodný – beránek v křesťanské tradici symbolizuje Krista a jeho oběť, ale zároveň je i všeobecným symbolem čistoty, nevinnosti a nového života. Ve světském pojetí pak představuje jaro, mláďata a probouzející se přírodu.

Beránka obvykle pečeme v lité formě – tradičně z černého plechu nebo keramiky – a po upečení ho zdobíme cukrem, mašličkou a někdy i rozinkami místo očí. Každá rodina má svůj oblíbený recept – někdo dává přednost klasickému piškotu, jiný přidává mleté ořechy, tvaroh nebo citronovou kůru.

Recept na velikonočního beránka (klasická verze)

Příprava: cca 20 minut + pečení
Porce: 1 beránek (forma cca 1,5 litru)

Ingredience:

  • 4 vejce

  • 180 g cukru krupice

  • 1 vanilkový cukr

  • 100 ml oleje

  • 100 ml mléka

  • 200 g polohrubé mouky

  • 1 prášek do pečiva

  • nastrouhaná citronová kůra (dle chuti)

  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

  • moučkový cukr na posypání

  • mašlička na ozdobu

  • rozinky na oči (volitelné)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170 °C. Formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

  2. Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu.

  3. Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přidejte olej, mléko, citronovou kůru a nakonec vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.

  4. Opatrně vmíchejte sníh z bílků, aby těsto zůstalo nadýchané.

  5. Těsto nalijte do formy, zarovnejte a pečte asi 40–50 minut – podle velikosti formy. Špejlí zkontrolujte, zda je beránek uvnitř upečený.

  6. Po upečení nechte beránka chvíli vychladnout ve formě, pak ho opatrně vyklopte.

  7. Posypte moučkovým cukrem, převažte kolem krku mašličkou a můžete mu dát rozinky jako oči.

Varianty

  • Tvarohový beránek – místo části mouky použijte jemný tvaroh. Beránek bude vláčnější a déle vydrží měkký.

  • Ořechový nebo mrkvový – do těsta můžete přidat mleté vlašské ořechy nebo nastrouhanou mrkev – dodají mu zajímavou chuť a strukturu.

  • Čokoládový beránek – přidejte do těsta kakao nebo kousky hořké čokolády a získáte slavnostnější variantu pro čokoholiky.

Tip: Velikonočního beránka můžete upéct i několik dní předem – dobře zabalený vydrží vláčný. Hodí se nejen na snídani nebo ke kávě, ale i jako domácí dárek – krásně vypadá zabalený do celofánu s mašlí. A pokud máte doma děti, zapojte je do zdobení – beránek může dostat oči z lentilek, mašličku i květinovou čelenku z papíru.

Vše na pečení nejen velikonočních dobrot nalezenete v kategorii PŘÍSADY NA VAŘENÍ A PEČENÍ 

Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty. 

V prodeji už jsou velikonoční produkty nejen pro koledníky. Všechny najdete v kategorii Velikonoce