Velikonoční pečení: tradiční sladkosti pro jarní svátky

Velikonoce jsou nejen obdobím tradičních zvyků a oslav jara, ale také skvělou příležitostí k pečení sladkých dobrot. Tradiční české velikonoční pečivo, jako je mazanec či beránek, má dlouhou historii, ale stále častěji se setkáváme i s moderními recepty, které využívají sezónní suroviny a nabízejí lehčí alternativy k oblíbeným klasikám. V dnešním článku se podíváme na ty nejznámější klasické velikonoční sladkosti.
Mazanec – voňavý symbol Velikonoc
Mazanec je tradiční české pečivo, které se peče hlavně na Velikonoce. Na první pohled připomíná sladký bochník chleba, ale jakmile ho ochutnáte, poznáte, že jde o jemné a nadýchané těsto, plné rozinek a často i mandlí. Je mírně nasládlý a krásně voní po vanilce a citronové kůře.
Tento velikonoční bochánek má dlouhou historii. Už ve středověku ho pekli naši předci jako slavnostní pokrm na Bílou sobotu, kdy končil půst. Býval symbolem nového začátku, hojnosti a radosti z přicházejícího jara. V některých rodinách se pekl mazanec i ve více kusech – jeden pro hospodáře, jeden pro čeledína, jeden pro chudé...
Typický mazanec se na povrchu nařízne do kříže – nejen kvůli estetice, ale i jako požehnání domu a rodiny. Posype se plátky mandlí a po upečení krásně zezlátne. Nejlepší je čerstvý, namazat ho máslem a dát si ho třeba k velikonoční snídani nebo s hrnkem kakaa.
Regionální zajímavosti
Mazanec má v různých částech Česka své varianty. Někde se do těsta přidává tvaroh nebo kousky kandovaného ovoce. Jinde se peče z bohatšího těsta podobného vánočce – často z něj zkrátka bývá taková „jarní sestra vánočky“.
Na Moravě se někdy místo mandlí používají ořechy, nebo se bochánek posype cukrem s mletou skořicí. A v některých oblastech se peče mazanec na plechu jako plochý koláč, podobně jako jidáše, ale ve větším formátu.
Tip: Mazanec krásně provoní celý dům a hodí se i jako malý velikonoční dárek – zabalte ho do papíru, přidejte mašličku a máte milou pozornost třeba pro sousedy nebo prarodiče. A pokud vám zůstane suchý kousek, nevyhazujte ho – skvěle se hodí třeba do žemlovky!
Recept na tradiční mazanec:
Příprava: cca 30 minut + kynutí a pečení
Porce: 1 velký mazanec (nebo 2 menší)
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 100 g změklého másla
- 250 ml vlažného mléka
- 30–40 g droždí (nebo 1 sáček sušeného)
- 2 žloutky
- špetka soli
- nastrouhaná citronová kůra
- vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu
- hrst rozinek (namočených předem v rumu nebo teplé vodě)
- plátky mandlí na posypání
- vejce na potření
Postup:
- Nejprve si připravte kvásek: do části vlažného mléka přidejte trochu cukru a droždí, promíchejte a nechte asi 10–15 minut vzejít.
- Do mísy nasypte mouku, přidejte cukr, sůl, citronovou kůru, vanilku, žloutky, máslo, rozinky a kvásek. Pomalu přilévejte zbylé mléko a vypracujte hladké těsto.
- Těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
- Po vykynutí těsto vytvarujte do bochánku (nebo dvou menších), položte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě 20–30 minut kynout.
- Na povrchu nařízněte do kříže, potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 35–45 minut, podle velikosti mazance. Pokud by příliš rychle hnědl, přikryjte ho alobalem.
Velikonoční beránek: symbol jara a tradice na talíři
Velikonoční beránek je jedním z nejznámějších symbolů Velikonoc. Nejen jako figura na stole, ale i jako sladký moučník, který zdobí sváteční tabuli v mnoha českých domácnostech. Jeho původ sahá až do doby, kdy byl skutečný beránek součástí velikonoční hostiny jako připomínka oběti a nového začátku. Dnes už se místo masa peče sladký piškotový, tvarohový nebo třený beránek, který potěší malé i velké.
Tvar beránka není náhodný – beránek v křesťanské tradici symbolizuje Krista a jeho oběť, ale zároveň je i všeobecným symbolem čistoty, nevinnosti a nového života. Ve světském pojetí pak představuje jaro, mláďata a probouzející se přírodu.
Beránka obvykle pečeme v lité formě – tradičně z černého plechu nebo keramiky – a po upečení ho zdobíme cukrem, mašličkou a někdy i rozinkami místo očí. Každá rodina má svůj oblíbený recept – někdo dává přednost klasickému piškotu, jiný přidává mleté ořechy, tvaroh nebo citronovou kůru.
Recept na velikonočního beránka (klasická verze)
Příprava: cca 20 minut + pečení
Porce: 1 beránek (forma cca 1,5 litru)
Ingredience:
- 4 vejce
- 180 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 200 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- nastrouhaná citronová kůra (dle chuti)
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
- mašlička na ozdobu
- rozinky na oči (volitelné)
Postup:
- Předehřejte troubu na 170 °C. Formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
- Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přidejte olej, mléko, citronovou kůru a nakonec vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Opatrně vmíchejte sníh z bílků, aby těsto zůstalo nadýchané.
- Těsto nalijte do formy, zarovnejte a pečte asi 40–50 minut – podle velikosti formy. Špejlí zkontrolujte, zda je beránek uvnitř upečený.
- Po upečení nechte beránka chvíli vychladnout ve formě, pak ho opatrně vyklopte.
- Posypte moučkovým cukrem, převažte kolem krku mašličkou a můžete mu dát rozinky jako oči.
Varianty
- Tvarohový beránek – místo části mouky použijte jemný tvaroh. Beránek bude vláčnější a déle vydrží měkký.
- Ořechový nebo mrkvový – do těsta můžete přidat mleté vlašské ořechy nebo nastrouhanou mrkev – dodají mu zajímavou chuť a strukturu.
- Čokoládový beránek – přidejte do těsta kakao nebo kousky hořké čokolády a získáte slavnostnější variantu pro čokoholiky.
Tip: Velikonočního beránka můžete upéct i několik dní předem – dobře zabalený vydrží vláčný. Hodí se nejen na snídani nebo ke kávě, ale i jako domácí dárek – krásně vypadá zabalený do celofánu s mašlí. A pokud máte doma děti, zapojte je do zdobení – beránek může dostat oči z lentilek, mašličku i květinovou čelenku z papíru.
Vše na pečení nejen velikonočních dobrot nalezenete v kategorii PŘÍSADY NA VAŘENÍ A PEČENÍ
Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty.
- Postní období
- Postní neděle a lidové zvyky 1. díl
- Postní neděle a lidové zvyky 2. díl
- Velikonoce jsou tady! Díl 1.
- Velikonoce jsou tady! Díl 2.
- 5 filmových tipů nejen na Velikonoce
- Symboly Velikonoc
- Velikonoční beránek
- Recepty z vajec
- Velikonoční nádivka
- Velikonoční dekorace, kterou doma vyrobíte raz dva: Díl 3. – Barvíme doma vajíčka
- Velikonoční dekorace, kterou doma vyrobíte raz dva: Díl 2. – O historii a technice zdobení vajíček
- Velikonoční dekorace, kterou doma vyrobíte raz dva: Díl 1. - dekorace nejen na váš stůl
V prodeji už jsou velikonoční produkty nejen pro koledníky. Všechny najdete v kategorii Velikonoce.