Velikonoční sušenky 3x jinak
Znáte pohádku o pejskovi a kočičce, jak spolu dělali dort? A chtěli jste si to někdy vyzkoušet? Tak pojďme na to, podle našeho/vašeho receptu si můžete připravit domácí sušenky, stačí do nich dát zkrátka to co máte doma a co máte rádi. Můžete si tak třeba připravit velikonoční sušenky z tuňáka nebo třeba z těstovin. Zajímá vás jak?
Tak to vás bohužel musím zklamat. Jedná se o malý aprílový žertík. Nebudeme vařit jako pejsek a kočička. Přinášíme vám recept na velikonoční sušenky ale ty klasické. Na ty z těstovin a tuňáka si budete muset vymyslet recept asi sami. Užijte si začátek dubna a pozor ať vás někdo nenapálí :)
A teď už bez legrace:
Dekorace, která skvěle vypadá a ještě k tomu i skvěle chutná? Naše roztomilé sušenky velikonočního zajíčka kombinují obojí! S naším receptem si můžete upéct výtečné velikonoční sušenky raz dva. A jak budou vypadat je jen na vás a na vašich vykrajovátkách. Ať už velikonoční beránek, bábovka nebo mazanec– sladké pečivo patří na každý velikonoční stůl.
Doba přípravy: 60 minut (aktivní příprava asi 20 minut)
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 221 kcal /925 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 12 porcí:
Na těsto:
100 g másla
100 g moučkového cukru
špetka soli
vejce
150 g pšeničné mouky
75 g strouhaného kokosu
- bílá čokoláda na polevu
- strouhaný kokos
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 221 kcal /925 kJ (*11 %); sacharidy 21 g (*8 %); bílkoviny 3 g (*6 %); tuky 14 g (*20 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Šlehačem ušlehejte máslo, žloutky a cukr. Marcipán nakrájíme na malé kostičky a vmícháme ke žloutkům, máslu a cukru. Hnětacím hákem ručního mixéru postupně vmícháme mouku a vanilkový cukr. Z těsta vytvarujeme kouli a dáme na 30 minut do lednice zabalené v potravinářské fólii. Předehřejeme troubu na horkovzduch na 180 °C nebo na horní/spodní ohřev na teplotu 200 °C.
Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi půl centimetru a vykrajovátkem vykrajujeme zajíčky nebo cokoliv se vám líbí. Zbylé těsto znovu spojte do kuličky, rozválejte a vykrajujeme dokud vám žádné těsto nezbyde. vykrojené sušenky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10–12 minut dozlatova. Poté necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
Sušenky s kokosem
Doba přípravy: 140 minut
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 71 kcal / 297 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 50 kusů:
150 g másla
2 žloutky
50 g cukru
100 g syrové marcipánové hmoty
200 g mouky
1 lžička vanilkového cukru
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 71 kcal / 297 kJ (*4 %); sacharidy 6 g (*2 %); bílkoviny 3 g (*6 %); tuky 5 g (*7 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
V míse utřeme máslo s prosátým moučkovým cukrem a solí a vmícháme vejce. Prosátou mouku smícháme se strouhaným kokosem a společně s máslovou směsí vypracujeme hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme 1 hodinu chladit.
Těsto rozválíme na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku 3 mm a vykrajujeme malé velikonoční postavičky (např. velikonoční zajíčky, beránky apod.). Klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů horní/spodní ohřev (160 stupňů horkovzdušná trouba) asi 10 minut, dokud nezezlátnou. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout na mřížce. Vychladlé velikonoční figurky potřeme polevou a ihned je obalíme ve strouhaném kokosu, aby přilnul k čokoládě, opatrně oklepeme přebytečný kokos a necháme ztuhnout.
Kynuté velikonoční sušenky
Doba přípravy: 140 minut
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 135 kcal / 565 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 25 kusů:
500 g pšeničné hladké mouky
20 g čerstvého droždí
200 ml vlažného mléka
60 g cukru
60 g másla
1 vejce
špetka soli
neošetřený citron –kůra z něj
1 žloutek
3 lžíce mléka
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 135 kcal / 565 kJ (*7 %); sacharidy 21 g (*8 %); bílkoviny 3 g (*6 %); tuky 4 g (*6 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Na kynuté těsto prosejeme mouku do mísy a uprostřed uděláme důlek. Rozdrobíme droždí a rozpustíme s trochou vlažného mléka a trochou cukru. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 15 minut. Zbylé vlažné mléko smícháme se zbylým cukrem a s rozpuštěným máslem, vejcem, solí a citronovou kůrou a přidáme do misky droždím. Nejprve vařečkou, později rukama vše vypracujeme na hladké kynuté těsto. Poprášíme trochou mouky a přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 30 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Těsto opět prohněteme na lehce pomoučené pracovní ploše a rozválíme na tloušťku cca 1 cm. Před vykrajováním figurek necháme těsto asi 10 minut odpočinout, aby se tolik nestáhlo. Troubu předehřejte na 200 °C horní/spodní ohřev (horkovzduch: 180 °C).
Figurky položíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme a necháme ještě 10 minut kynout. Vyšleháme žloutek s mlékem a potřeme jím figurky. Pečeme v předehřáté troubě na střední příčce asi 10 až 15 minut do zlatova. Necháme vychladnout na mřížce.
TIP: Sušenky se skvěle hodí pro tvořivé aktivity s dětmi. Můžete si je různě nazdobit. I samotné vykrajování můžete proměnit na zábavu – zkuste si vymyslet vlastní šablony a pomocí příborového nože si je můžete vykrojit a upéct.
V prodeji už jsou velikonoční produkty nejen pro koledníky. Postní doba je za polovinou, jaro je tu a do Velikonoc už zbývá jen pár týdnů, uvidíte, že to uteče jako voda. Všechny sladkosti najdete v kategorii Velikonoce.
Čekání na další článek si můžete zkrátit čtením dalších článků a receptů z naší rubriky kde si můžete přečíst například:
Postní neděle a lidové zvyky 1. díl
Co jíst v postním období? Brambory!
Postní období – co jíst? Jáhly! 1. díl
Na svatého Řehoře čáp letí od moře
Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty.
Nezapomeňte také navštívit na našem eshopu % AKCE - slevové tornádo, kde najdete spoustu skvělých produktů za bezkonkurenční ceny.
Prší-li na 1. dubna, bude mokrý květen.