Vláčný perník s jablky
Podzim je v plném proudu a neodmyslitelně k němu patří jablka. S blížícími se vánočními svátky navíc i vůně koření a pečení sladkého. Mezi oblíbené buchty na plech patří bezesporu i litý perník, který se dá lecčím vylepšit. Třeba jablky. Vláčnost, nadýchanost a vůně. To vše najdete v našem dnešním receptu na perník s jablky, a navíc jeho příprava je velmi jednoduchá a klidně můžete na pomoc do kuchyně přizvat i své ratolesti. Tento recept prostě musíte vyzkoušet.
Obtížnost: Snadné
Doba přípravy: 60 minut (20 minut příprava, 40 minut pečení)
Suroviny na menší plech, cca 10 porcí:
3 větší jablka
400 g polohrubé mouky
200 ml plnotučného mléka
170 g jemného cukru
150 ml slunečnicového oleje
3 lžíce kakaa
1 lžička perníkového koření (skořice, badyán, zázvor, fenykl, hřebíček, muškátový oříšek, kardamom)
1 lžíce strouhané citronové kůry
1 balení kypřícího prášku do pečiva, případně leze použít přímo kypřící prášek do perníku
špetka soli
3 vejce
- tuk a mouka na vysypání plechu, nebo pečicí papír
- věci k dokončení podle libosti - šlehačka, džem, poleva
Výživové údaje:
Energetická hodnota 1000 kJ/ 239 kcal (*50%); sacharidy 34 g (*13%); bílkoviny 4 g (*8%); tuky 10 g (*15%)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Zapneme si troubu, kterou necháme předehřát na 180 stupňů. Vyšší plech si vymažeme tukem a vysypeme moukou. Místo mouky můžeme třeba použít i kokos, případně plech vyložit pečicím papírem. Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubo. Ve větší misce si smícháme všechny sypké suroviny – prvně do ní prosejeme mouku, přidáme kakao a kypřící prášek do perníku nebo do pečiva. Následně přidáme i perníkové koření, ať už předem připravené nebo namíchané dle chuti. Základní ingredience perníkového koření najdete ve výčtu surovin. Poté přidáme citronovou kůru, sůl a cukr a vše důkladně promícháme. K této směsi přilijeme olej a mléko s rozšlehanými vejci. Na pomoc si můžeme vzít ruční šlehač nebo použít kuchyňského robota. Mícháme dokud nám nevznikne hustá, hebká hmota. K této směsi nakonec přidáme nastrouhaná jablka. Těsto nalijeme do vymazaného plechu a pečeme v troubě přibližně 40 minut. Během pečení kontrolujeme perník špejlí. Každá trouba peče jinak a navíc také záleží na velikosti plechu. Jakmile vytáhneme špejli bez známek těsta tak je perník hotový. Perník před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem, přelít čokoládovou polevou, posypat kokosem nebo rozříznout a namazat povidly či oblíbenou marmeládou. Možností je opravdu mnoho. Perník chutná výborně třeba jen tak se šlehačkou posypanou skořicí, podávaný ke kávě.
TIP: Do těsta můžete klidně přidat i nasekané ořechy, které chuť i texturu perníku ještě zlepší.